Letovanje na Malti – prednosti i mane

Sava Osiguranje

Malta je za mene oduvek bila vrlo daleka destinacija, mnogo dalja od Grčke , i sada mi to tako smešno zvuči. Vremenom sam shvatio da se daljina ne meri kilometrima nego satima provedenim u putu. Ipak, leta 2017. sam zaključio da je Malta svega 60 minuta avio letom dalja od putovanja do Crne Gore. Nije tako popularna kao pomenuta Grčka, Turska ili Španija, ne važi za mesto sa ludim provodom, ali je po mnogo čemu specifična i drugačija.

Generalno, ceo Mediteran je Srbiji jako blizu i mišljenja sam da sva ta ostrva u životu treba obići makar jednom. Posle svega mogu reći da Malta ima svoje prednosti, ali i mane. Ipak, obavezno je morati uzeti u razmatranje u svojim budućim letnjim planovima.

Ostrvo Gozo

WizzAir i rezervacija online

Najveća prednost Malte trenutno je direktan let koji nije vezan za agencije i čarter letove, gde WizzAir daje opciju transparentne i fer tržišne rezervacije. Smeštaj smo ovde pronašli i bukirali online unapred. Lično volim ovaj način putovanja kada imam puno izbora i nisam vezan za agenciju.

Mdina i Rabat

U ponudi je i rezervacija transfera od aerodroma do hotela koju lako unapred možete rezervisati online, pa je vrlo lako napraviti sebi ceo paket aranžman, deo po deo. Tu ću vam dati  nekoliko važnih informacija i smernica. Oko same rezervacije transfera, možete birati autobus transfer na ovom linku sa više ljudi, koji je jeftiniji ili privatni taksi transfer na ovom linku koji je malo skuplji, ali ako vas je dvoje, troje, skoro da se isplati. Ne morate ništa plaćati odmah. To mi je dalo fleksibilnost da od kuće, 4 dana pred put, na neki način sam sebi napravim last minute ponudu za Maltu.

Stroga kontrola ulaska na Maltu

Verujem da ćete biti jako srećni što odlazite na Maltu, ali u startu moram da vas pripremim na hladnu dobrodošlicu. Ovakvo ispitivanje od strane pasoške kontrole nisam doživeo još od ulaska u Belgiju. Obavezno pripremite odštampanu povratnu avio kartu, potvrdu o smeštaju, naučite osnovnu geografiju Malte u koji tačno gradić idete, i navežbajte osnovni engleski jer sam svojim očima video kako su dvojicu mlađih momaka odmakli sa strane. Uz sve to morate reći i koliko novca nosite. Neće vam naravno proveravati, ali u matematici računajte najmanje 30 evra po osobi dnevno i naglasite da nosite i platnu karticu “koja je puna love :)”.

Valeta i okolina

Razlog ove detaljne kontrole je veliki broj ljudi iz Srbije koji rade na Malti, na crno, pa je svako od nas potencijalni radnik u potrazi za srećom na Malti. Razumem pasošku kontrolu, samo se lepo pripremite i dajte do znanja da ste tu zbog kraćeg odmora, ništa dalje. O Srbima na Malti u drugom delu teksta.

Mali savet: Na kontroli radi više ljudi. Ukoliko vidite da se negde red ne pomiče, slobodno pređite u drugi red koji ide brže. Imao sam priliku da vidim decu koja plaču i roditelje koji zivkaju telefonom rodbinu na Malti da bi dokazali zbog čega dolaze.

Prvi utisak

Nadam se da vas nisam puno uplašio sa ovom kontrolom, ali ako ispoštujete sve što sam napisao, nećete imati nikakvih problema. Dalje već sledi prvi pravi utisak o Malti, što je u slučaju jula meseca bila velika vrućina, ali bez mnogo vlage i sa prijatnim vetrom. Malta na prvi pogled, posebno nama koji dolazimo iz zelenih krajeva, deluje vrlo golo, žuto i bez rastinja. Stičete utisak da ste negde u Africi ili bliskom istoku. Ipak, putevi, saobraćaj (voze kao Englezi), autobusi, automobili od starta pokazuju da je reč o solidno bogatoj zemlji.

Centar brdovite Valete

Arhitektura je posebna priča i u direktnoj je vezi sa istorijom Malte, a klučno je da je itekako vidljiv arapski stil, ravni krovovi, dok se tek tu i tamo, na primer Valleta, oseća uticaj Italije.

Za vrlo čudan prvi utisak zaslugu nosi i malteški jezik. I da vas sad pitam kojim jezikom govore Maltežani, verovatno ćete misliti isto što i ja, engleski ili možda italijanski, ali, njihov maternji jezik je na prvo slušanje neka mešavina turskog i arapskog jezika. Srećom da je engleski službeni pa ga svi znaju, ali vremenom ćete shvatiti da ćete više na Malti pričati srpski nego bilo koji drugi jezik, a posebno ćete se naslušati španskog i italijanskog, što i nije tako loše.

Ultra kratka geografija Malte

Malta kao država se sastoji od 3 ostrva i gotovo sigurno je da ćete na jednom biti smešteni, a dva obići. Malta kao država ostrvo je naravno najveća, mada se taj pojam “najveća” može porediti sa “Beograd i okolina”. Severno od Malte su ostrva Komino i Gozo, gde je prvo interesantno zbog poznate i prelepe plaže Blue Lagoon (Plava laguna) a Gozo po tome je naseljeno i gde se može mnogo toga više videti.

Plava Laguna – plaža zbog koje ćete verovatno otići na Maltu

Vratimo se na ostrvo Malta, gde su najmanje su šanse da ćete završiti u jugozapadnom delu. Po naseljenosti, ključne su istočna obala, gde se nalaze mesta Valleta, Sliema, St Julians. U severnom delu su to: Buggiba, San Pawl, Melieha. Sve navedene lokacije su praktično turistička mesta. Nas je pretraga smeštaja dovela do mesta Buggiba (Budžiba), gde inače živi dosta Srba i Makedonaca koji na Malti rade. Kome god sam kasnije pominjao da sam tu bio smešten, govorili su mi: gde nađe baš Budžibu.

Aerodrom je na južnom delu i bukvalno vas par desetina minuta deli od bilo kog mesta gde god budete smešteni na Malti. Inače, transfer od aerodroma do bilo kog mesta je uključen u cenu WizzTours paketa i iznosi 5.5 evra po osobi u jednom pravcu, a ako želite da uštekate koji evro, možete hvatati lokalne autobuske linije. Malta je idaealno povezana autobusima, ali više informacija u nastavku.

Caffe Del Mar u Budžibi

Peščane plaže su na zapadnoj obali. Tamo praktično nema naselja i jedini način je automobil ili gradski prevoz. Malta generalno nije pretarano inspirativna za kupanje, ali opcije svakako postoje.

Plava laguna

Ubedljivo najlepša lokacija za kupanje na Malti je čuvena Plava laguna (Blue Lagoon) koja se nalazi na ostrvu Komino. Definitivno spada u top 5 morskih lokacija koje sam imao priliku da vidim u životu.

Do te lokacije se stiže brodićem sa severa ostrva i trajektne luke, a povratna karta iznosi 10 evra. Brodići kreću već od 9 sati izjutra i voze na svakih 30 minuta, kao vodeni taks i ovo je fina opcija ako hoćete da provedete ceo dan tu (pazite, vrlo malo hladovine ima). Plava laguna je praktično neka vrsta zaliva, gde su sve obale koje je okružuju prelepe i lako se može preplivati na drugu stranu. Tu su nastale neke od najlepših fotki sa letovanja. Takođe je prelepa i druga uvala pored same Plave lagune, do koje se lako stiže, gde je boja mora još lepša.

Plava Laguna i bitka za suncobrane u sezoni

I ovo su sve lepote i prednosti, a najveća mana je premnogo turista koji ovde dolaze. Već od 11 sati kreće masovni priliv turista i sve postaje vrlo haotično. Voda je najmanji problem, površina je velika, ipak, obala nema prirodan hlad i ukoliko se zadržavate ceo dan, a kasnili ste pri dolasku, može se desiti da ostanete bez ležaljke, još gore i bez hlada. Savet je da na ostrvo Komino i Plavu lagunu dođete što ranije.

Još jedna mana Plave lagune je njena udaljenost od gradića na Malti, gde ćete verovatno biti smešteni. Gradski prevoz do luke na severu, zatim brodić, u jednom pravcu može potrajati i sat do sat i po vremena puta u jednom pravcu. Svakako vredi, ali nisam siguran da li ćete imati snage da tamo odete još koji dan.

Ako želite da olakšate sebi život, možete na ovom linku rezervisati jednodnevni izlet i u jednom danu obići Plavu lagunu, Komino i St. Pauls zaliv. Manje ćete se cimati po autobusu, manje vremena provesti na plaži, što i nije toliko problematično zbog nedostatka hladovine, ali ćete više toga videti u jednom danu.

Na drugim plažama ima talasa

Ostale plaže na Malti

Na oko lepe peščane plaže nalaze se u zapadnom delu i do njih takođe stiže gradski prevoz. Plaže u zapadnom delu Malte, posebno Golden Bay je jako lepa za sunčanje i kupanje kad nema talasa. Ipak, u julu je svaki drugi dan bilo talasa pa je kupanje bilo otežano a voda mutna. Na plaži inače postoji jako lep bar gde se može popiti piće ili ručati (brza hrana).

Golden bay je udaljen svega 10-15 minuta od mesta Buggiba i St. Pawl, koji su na primer mesta koja nemaju klasične plaže, već su to više stenovite uvale, na kojima se svakako turisti kupaju. Zato me i ne čudi da se baš u Budžibi nalazi prelepi bazen Caffe Del Mare.

Golden Bay

U tom severnom delu je i mesto Melieha i jako velika peščana plaža koja se meni ni malo nije dopala zbog plitke vode i ogromne gužve. Primetio sam da je ujutru i prepodne drastično manje ljudi, dok je ostatak dana klasična Paralija.

Jugozapadna obala Malte nije baš omiljena za kupanje i nema posebnih plaža. Na jugu je jako popularna lokacija St Peters Pool koju nismo obišli ali smo čuli da su stene prelepe i da je jako lepo za skakanje.

Takođe stenovita, ali vrlo zanimljiva plaža nalazi se u Sliemi. Posetili smo je tek kasno pred zalazak ali je ceo reljef i blizina šetališta delovao vrlo idilično.

Plaža u blizini Golden Baya

Ako merimo samo po plažama, Malta je daleko od svega što ste navikli da vidite u Grčkoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj. Mnogi kao manu navode nepostojanje prirodnog hlada, voda nije tako bistra, a boja je lepa jedino na Plavoj laguni. Salinitet vode nije sporan, Mediteran je u tom delu jako prijatan pa se ne morate plašiti trauma sa neslanog bugarskog primorja.

Izleti na Malti

Sve pomenute plaže i još mnogo toga u Valeti i Sliemi, Gozu.. možete obići i u formi izleta. Ponuda je ogromna a sve možete odabrati i lako rezervisati putem ovog sajta. Radi bez ikakvih problema. Obratite pažnju da uvek date prednost izletima koji imaju više “reviews” prikaza, odnosno više ocena. Ponuda je ogromna i siguran sam da ćete odabrati jedan ili više po svom ukusu. Upravo iz tog razloga bih Maltu svrstao u jako dobru (produženi) vikend destinaciju i van letnje sezone.

Ukoliko želite da saznate više o izletima na Malti iz ličnog iskustva, pročitajte na mom blogu tekst koji je pisala moja prijateljica Marija pre par godina. Navela je jako lepa mesta i savete kako da ih obiđete.

Prevoz na Malti

Malta je idealno povezana gradskim prevozom, sličnom GSP-u u Beogradu i uz pomoć Google Mape vrlo lako možete pronaći informacije o autobusima, stajalištima i slično. Pojedinačna karta košta 1.5 evra (za Maltežane je upola cene) ali je idealna opcija kupiti za 15 evra karticu za 12 vožnji ili za 20 evra karticu za 7 dana neograničenog broja vožnji.

Ovim prevozom je ostrvo fenomenalno povezano i možete stići praktično do koje god tačke poželite. Mana je sporo kretanje autobusa i što do nekih tačaka morate menjati i dva prevoza, pa se može desiti da putujete i po sat i po.

Popajevo selo – jedna od atrakcija na Malti

Glavni grad Valleta je idealno povezan sa svim mestima na ostrvu, a sva mesta severno od Vallete imaju na primer više linija do zapadne i severne obale, koje će vam posebno značiti zbog plaža.

Rent-a-car postoji ali ga nismo koristili zbog fine povezanosti pomenutih buseva, a drugi razlog je i vožnja suprotnom stranom. Ko sme nek izvoli, ja nisam neki fan.

Cene

Cene na Malti generalno nisu ništa veće od onih u Grčkoj. Možete jesti za pola evra, u pekari, do više desetina evra u restoranu. Izbor postoji, posebno restorana, od MCDonaldsa, preko Kebaba, do povoljnih Italijanskih restorana, do nekih skupljih italijanskih.

Voće je duplo skuplje nego kod nas i a posebno skupo je uveče na šetalištima. Čaša vina u restoranu se kreće od 3.5 evra pa na više. Gazirano i voćni sokovi su od 1.5 evra+ takođe i kugla sladoleda.

Malta ima svoju romantičnu stranu

Neki segmenti letovanja jesu skuplji, kao na primer ležaljke i suncobrani, koji se po komadu kreću oko 5 evra, bez onih opcija “platiš piće imaš ležaljku” koja, posle svih putovanja koja sam prošao, postoji jedino na severu Grčke.

Ako poželite SIM karticu i mobilni internet, računajte da ćete plaćati oko 5 evra za 1 GB, što je u našem slučaju značilo najmanje 5 dopuna u toku 10 dana letovanja. U poređenju sa drugim zemljama u Evropi, ova cena je čist bezobrazluk. Primera radi, u Hrvatskoj za 12 eva dobijate 10 GB interneta, a u Irskoj na primer, za 15 evra čak 30 gigabajta interneta.

Hoteli na Malti – gde odsesti

Smeštaj na Malti se u sezoni teško može naći ispod 30 evra po osobi dnevno i tu dominira hotelski smeštaj. Privatni smeštaj nije tako razvijen kao u Grčkoj ili Hrvatskoj. Vrlo je nezahvalno savetovati vas gde da se smestite, poprilično zavisi od vašeg ukusa i onoga šta od Malte očekujete.

Ako želite smeštaj u samom srcu Malte, kao da ste u seriji Game of Thrones, onda su to definitivno hoteli u Valeti. Za nešto moderniji osećaj grada na moru, sa lepim šetalištem (bez opcije kupanja), preporučujem da pogledate smeštaj u Sliemi i St Juliansu. Nešto više morski osećaj, sa opcijama da su vam plaže i ostrvo Gozo blizu, imaćete ako se smestite u delu St Paul zaliva. Još dalje od centra, sa još mirnijom primesom mora, nalazi se  hoteli u Meliehi ili hoteli na ostrvu Gozo. Voleo bih da je meni neko ovako pojasnio gde tražiti smeštaj na Malti pre samog putovanja.

Prednosti i mane

Ako tražite neko lagano letovanje gde će vam smeštaj biti vrlo blizu neke lepe peščane plaže, gotovo sigurno da to nećete naći na Malti. Čuo sam da kao zamerku ljudi navode i nepostojanje prirodnog hlada. Cene smeštaja takođe mogu svrstati u skuplje.

Gozo i čuveni Azurni (srušeni) prozor

Da sumiram, mane su:

 • Malo dobrih plaža
 • Česti talasi
 • Nepostojanje prirodnog hlada
 • Skup smeštaj u sezoni

U prednosti definitivno mogu da svrstam:

 • Direktne avio linije
 • Organizacija putovanja bez turističkih agencija
 • Kulturno istorijske atrakcije
 • Potpuno drugačiji doživljaj od Grčke, Hrvatske, Turske
 • Odlična povezanost mesta bus prevozom

Malta je definitivno pravi istorijski biser sa prelepim starim gradovima Medina, Rabat, Valleta i novijim gradovima Sliemom i St Juliansom. Ako vam more i plaža nisu primarni, već želite aktivniji odmor, razgledanja i kretanje, Malta će vam se jako dopasti. Posebno nam na ruku ide povoljna cena avio karata i direktna avio linija, gde je, moram priznati lep osećaj otisnuti se na sredinu Mediterana.

Korisni linkovi:

Izleti na Malti

Visit Malta

Lonely Planet: Malta

Which beach Malta

Možete me pratiti na:

Instagramu

Facebooku

Novi video na mom Youtube kanalu

Sava Osiguranje
Tagovi:
4 Komentara
 1. S obzirom na to da sam se nedavno vratila sa proputovanja po Malti, rekla bih da je proleće ovde savršeno. Kako ne volim gužve i mnoštvo turista na plažama, verovatno nikada ne bih izabrala ovo mesto kao letnju destinaciju. No, u prvim prolećnim danima, kada je temperatura prijatnih 20ak stepeni, uživaćete u suncu i ispijanju prve kafe pored mora. Mnoštvo znamenitosti i prirodnih lepota upotpuniće vaš boravak. Od malteških specijaliteta izdvojila bih Cinnabon u Sliemi, zeca nisam mogla da probam, al’ kažu to je njihov specijalitet 🙂 Ja sam više za morske plodove, koji su svuda bili lepi i sveži.

 2. Malta je prelepa. Divne slike! 🙂 <3

 3. marko stojanovic arkan

  Malta je na mene ostavila impoizantan utisak,ja sam obiso ceo svet i moje preporuke su definitivnmo Malta…

 4. Gordana

  Tri godine zaredom letujem na Malti.Ne bih se slozila sa vama o lepoti mora.Imaju divne plaze i prelepo more.Meliha se tu posebno izdvaja.Mozete obilaziti danima sve njihove znamenitosti i necete videti ni pola.Da najveci problem je aerodrom i carinska kontrola.Nas iz Srbije posebno kontrolisu.A za to smo sami krivi.

Ostavi komentar