Lošinj – ostrvo na Jadranu koje morate posetiti

Sava Osiguranje

Praktično nepoznat u Srbiji, uz par asocijacija prijatelja “tamo je moj tata služio vojsku”, Mali Lošinj je za mene predstavljao veliki izazov, uz predosećaj da će ovo letovanje biti zaista drugačije. Treće ostrvo u nizu južno od Rijeke, banja na moru, istorijski važan, sredozemno obojen, sa meštanima i ugostiteljima izuzetne ljubaznosti, ostrvo Lošinj je neotkriveno blago, uz napomenu, da ukoliko ste ljubitelji dugih peščanih plaža, ovo mesto nije za vas.

Zašto baš Mali Lošinj?

Za hrvatsko primorje i mesto Mali Lošinj odlučio sam se iz nekoliko razloga. Primarni je preporuka mog prijatelja Bojana Bernika iz Zagreba, koji je celo ostrvo već obišao i predočio mi sve prednosti. Dalje, želeo sam da napokon posle dužeg vremena letujem u Hrvatskoj i razbijem raznorazne predrasude koje u Srbiji postoje. Nakon ovog putovanja mogu vam reći da su se preporuke i prednosti obistinile, a predrasude su razbijene.

Pogled na Mali Lošinj

Pogled na Mali Lošinj

U toku mog web istraživanja, pre polaska na more, čitao sam zvaničnu stranicu ostrva Lošinj , gde sam primetio da se u prvom planu nalaze aktivan odmor, biciklizam, prelepe staze i pejzaži. Prve fotografije ostrva Lošinj, koje sam pronalazio na internetu već su me dodatno ubedile da će Lošinj biti dobar izbor. Na pitanje prijatelja gde letujem i mog slanja tih fotografija njima, odgovori su najiskrenije bili: Bali, Indonezija, Tajland. Lepo mi slute, ali kada sam odgovorio da je u pitanju ostrvo Lošinj, usledilo bi pitanje: a gde je to?

To je bio dodatni razlog da napišem ovaj tekst, jer su sve fotografije, informacije i predosećaj koji je nastao pre, na kraju i rezultirao oduševljenjem da je ostrvo Lošinj i grad Mali Lošinj nešto zaista drugačije od svega u ovom delu Evrope.

O ostrvu

Lošinjski arhipelag, skup više ostrva, spada u oblast Kvarner, u severnom Jadranu, između Dalmacije i Istre.

Na ostrvu dominantnu ulogu ima grad Mali Lošinj koji van sezone broji oko 10.000 stanovnika, u sezoni do 3 puta više. Na 4 kilometara od Malog Lošinja nalazi se i Veli Lošinj. Obratite pažnju sad, Veli je u stvari manji, broji praktično 5 puta manje stanovnika i najviše podseća na lepo sređenu ribarsku luku, dok je ipak Mali Lošinj dominantniji na ostrvu.

Rovenska luka - Veli Lošinj

Rovenska luka – Veli Lošinj

Severna strana ostrva okrenuta je ka obali, planinskim vencima i Velebitu, ostrvima Rab i Pag. Južna strana ostrva je praktično “otvorenija” i okrenuta ka Italiji. Razlika je u vetrovima, temperaturi mora, jačini talasa. Od severne do južne strane ostrva stižete za samo 20 minuta pešačenja i ovo je fenomen koji me je najviše zaintrigirao da ostrvo posetim.

Vodeni obilazak arhipelaga

Vodeni obilazak arhipelaga

Ostrvo Lošinj i grad Mali Lošinj su pre više od sto godina proglašeni za klimatsko lečilište, praktično su banja na moru. Vazduh je izuzetan, a u kombinaciji sa mirisom mora i borove šume (zvanična stranica ostrva Lošinj) stvarno je nešto potpuno drugačije od lokacija na kojima sam do sada letovao. Prosečna letnja temperatura iznosi 24 stepena.

Ostrvo Lošinj nikome nije usput, što kao rezultat daje sezonu bez veće gužve, visok osećaj bezbednosti, posebnu vrstu gostoljubivosti meštana. Najveći broj turista je iz Austrije, Slovenije, Italije, Slovačke, Češke, dok su srpski turisti statistička greška.

Kako doći do Malog Lošinja

Idealno i jedino moguće je doći kolima jer direktnih bus i avio linija iz Srbije nema. Prvi pogled na mapu govori da je Mali Lošinj poprilično daleko, ipak, detaljnija razrada puta, a i ono što sam praktično kolima prošao, svrstavaju ovaj put u red vrlo lakih i interesantnih za vožnju.

put-trajektkrk

Trajekt Krk – Cres

Plan puta će posebno odgovarati ljudima iz Vojvodine i okoline Beograda, jer dobra veza auto puta vodi sve do Rijeke. Zadržavanje na granici je bilo minimalno (oko 20 minuta) i bez posebnih stresova. Deonica do Zagreba je izuzetno lagana, bezbedna i na trenutke vrlo dosadna za vožnju. Deonica Zagreb – Rijeka za mene najlepši auto put kojim sam vozio, primarno zbog velikog broja mostova i tunela, traje sat i po.

Ostrvo Vele Srakane

Ostrvo Vele Srakane

Rijeka je praktično vremenski najbliže more Beogradu, do koga se, bez pauze, stiže za malo manje od 6 sati. Tu se završava autoput, ali se nastavlja izuzetan regionalni put sa novim asfaltom, preko Krčkog mosta za ostrvo Krk, do trajektne luke Valbinska (raspored linija), gde se trajektom dolazi do mesta Merag na ostrvu Cres, i dalje sve magistralnim, prelepim novim asfaltom južno do ostrva Lošinj (povezan mostićem sa ostrvom Cres), do Malog Lošinja.

Cene putarina u jednom pravcu:
– Granica sa Srbijom – Zagreb – oko 17 evra
– Zagreb – skretanje za ostrvo Krk – oko 10 evra
– Krčki most – 5 evra (povratna karta)
– Trajekt Valbinska – Merag – oko 20 evra za 2 osobe i auto

Sve je moguće platiti Visa i MasterCard karticama (napomena: proverite sa bankom da li vam je uključena opcija plaćanja u inostranstvu).

U slučaju da vozite na plin, izbegavajte točenje na INA benzinskim pumpama jer su ubedljivo najskuplje. Na ostalima se cena plina kreće (prevedeno u dinare) za 5 dinara manje nego na autoputu u Srbiji.

Bez pauza ovaj put od Beograda do Malog Lošinja traje oko 8 sati, dok je sa pauzama i trajektom, u mom slučaju, iznosio oko 10 sati. Ponavljam, put je izuzetan i jedini delovi na koje je potrebno obratiti pažnju su:

– Ograničenje brzine od Zagreba do Rijeke na 110 km/sat
– Pogoditi skretanje pre Rijeke za ostrvo Krk
– Praćenje odlične signalizacije i dolazak do trajekta
– Poštovanje ograničenja na ostrvima Cres i Lošinj na 80 km/sat i posebno manja brzina u slučaju kiše

Smeštaj

Cena smeštaja varira primarno od perioda godine i kategorizacije. Najskuplji smeštaj je u periodu 16. Jul – 26. Avgust. Pre i posle toga cena je niža, a posebno povoljna krajem juna i u drugoj polovini septembra (za koji kažu da je odličan za kupanje).

Brdoviti deo Malog Lošinja

Brdoviti deo Malog Lošinja

Primera radi, apartman za dve osobe (komplet sa kuhinjom, kupatilom, dnevnom sobom i brutalnom terasom), košta u udarnoj sezoni oko 60 evra, dok se isti, u septembru, može rezervisati za 40 evra. Klasične sobe sa kupatilom su u udarnoj sezoni oko 45 evra, u septembru oko 30.

Smeštaj možete pogledati i rezervisati ovde, samo unesite datume koji vam odgovaraju. Na licu mesta smo primetili i određeni broj apartmana koji je slobodan (zastavice FREE u dvorištima kuća), u par naselja posebno, pa za koju god da se opciju odlučite. Ja lično preferiram bukiranje unapred. Jedan saver: ukoliko želite da ste što bliže obali, u smeštaju sa što boljom ocenom, onda će vam ovih 30+ objekata biti idealno.

Centar Malog Lošinja

Centar Malog Lošinja

Problem mogu biti “smenski” boravci, gde broj dana vašeg boravka mora biti od subote do subote, odnosno: 7, 14 ili 21 dan. Ipak, toga je sve ređe, i odabir datuma može biti fleksibilan.

Mali Lošinj je tako planski raspoređen, gde god da se nađete, neka plaža će vam biti na 5 do 15 minuta hoda. Severni deo mesta je tik uz nekoliko kamenih plaža, odakle će vam, sa druge strane, centar biti na 10 minuta hoda, dok je vrlo teško pronaći povoljan smeštaj bliže južnoj obali, zbog hotela koji su građeni baš u tom delu. Ukoliko ste kamper, imate i opciju za boravak u kampu Čikat, koji se nalazi na najlepšoj jugozapadnoj obali.

Centar, luka, kurs

Centar grada je prelep, u mediteranstkom stilu i sve je u polukrugu od 10 minuta hoda. Tu se nalaze restorani, kafići, poslastičare (posebno obratiti pažnju), prodavnice sa garderobom. U tom delu je i gradska luka koja je izuzetno čista i mirna, odakle kreću brodići (tzv. barke) za obližnje ekskurzije.

Luka u Malom Lošinju

Šetalište u Malom Lošinju

Noćni život je vrlo diskutabilan, praktično da i ne postoji. Iako postoje dve diskoteke, mesto nije poznato po noćnim izlascima. Dominiraju klasični kafići i dva noćna bara, čisto kao osveženje, ali ni približno provodu u Srbiji.

U Malom Lošinju se nalazi i više megamarketa: Konzum, Plodine i Lidl, smešteni su na 15 minuta od centra, u pravcu zapada, na brdu.

Pogled na luku

Pogled na luku

Menjačnice i kurs u Lošinju su uvek lošiji u odnosu na veće gradove i redovni kurs. U momentu našeg boravka kurs je u mestu iznosio 7.2 kune za jedan evro, u Velom Lošinju 7.3, dok je zvanični kurs bio blzu 7.4. Na 500 evra to je 10 evra razlike, tako da se kursom ne morate opterećivati.

Ukoliko vaše platne kartice Visa i MasterCard imaju opciju plaćanja u inostranstvu, a praktično 80% objekata daje tu opciju, matematički izlazi da je to najpovoljnija opcija plaćanja.

Plaže

Odmah ću vam reći najvažniju informaciju koja će vam prelomiti dalje čitanje teksta: ukoliko želite ravnu peščanu plažu i smeštaj na 5 minuta od iste (Grčka stil), Mali Lošinj nije mesto za vas. Pesak na samoj plaži je ovde retkost, dok ga u vodi i ima. Dominiraju stenovite plaže, ali i kristalno bistra voda. Ipak, ključni sastavni element plaža su mirisni borovi kao hladovina na desetak metara od obale.

Plaža Veli Žal - Mali Lošinj

Plaža Veli Žal – Mali Lošinj

Mali Lošinj nije mesto se jednom velikom plažom već se u krugu oko mesta nalazi više uvala koje su prilagođene za kupanje. Najpopularnije su one na jugozapadnoj strani: Čikat, Veli Žal i Borik. I stvarno su lepe, u delu pristupa vodi šljunčane, ali i sa jednom velikom manom: gužva u sezoni, posebno Čikat i Veli Žal. Plaža Borik je u tom delu na mene ostavila najjači utisak jer su stene izuzetno lepe, sa malim nagibom, vrlo prijatne za ležanje i odmor, sa besplatnim parkingom koji je relativno blizu.

mlosinjplaza2

Plaža u uvali Sveti Martin

Severoistočna strana je drastično manje popularna i u tom delu gužve ne postoje ni u sred sezone. Sve to može biti prednost, posebno u slučaju uvale Sveti Martin, plaža Bojčić, gde je voda neverovatno bistra zbog peščanog dna. Tu su još i plaža Zagazinjine i uvala Valdarke, a zajednička karakteristika svih plaža u tom delu je izuzetno strm pristup, ali uz sasvim dobre staze.

Plaža Borik - Mali Lošinj

Plaža Borik – Mali Lošinj

Na većini plaža se dve ležaljke i suncobran se mogu iznajmiti za 7 evra (oko 50 kuna), mada je upotreba suncobrana, pored fenomenalne borove šume, čak i bespotrebna.

Pored navedenih, u Velom Lošinju postoje još dve plaže, jedna na samom ulasku, a druga u uvali Valdarke, ali se ni po čemu ne mogu izdvojiti kao bolje od navedenih, već isključivo kado dopuna ako vam na onima u Malom Lošinju postane dosadno.

Rovenska - Veli Lošinj

Rovenska – Veli Lošinj

Na kojoj god plaži da se nađete, salinitet Jadranskog mora je prepoznatljivo jak, miris borove šume konstantan, vazduh fenomenalan, bez ikakvog preterivanja, ubedljivo najveća prednost hrvatske obale, a posebno ovog ostrva.

Cene

Evo i prikaza cena na Lošinju, zbog lakše matematike, prevedene u dinare.

Restoran u Velom Lošinju

Restoran u Velom Lošinju

Cene u prodavnici:

Kajsije – 290 din/kg
Grožđe – 460 din/kg
Lubenica – 70 din/kg
Hleb – od 60 do 120 dinara
Mleko  – oko 100 dinara litar
Voda 1.5l – oko 100 dinara
Sladoled – od 100 do 120 dinara/kugla

Cene u restoranima:

Espresso – od 100 do 140 dinara
Pivo 0.5l točeno – od 250 do 300 dinara
Vino 0.1dl – od 150 do 250 dinara
Supa – od 340 do 450 dinara
Tuna steak – oko 1.200 dinara/porcija
Losos, Orada, Brancin – od 1.350 do 1.700 dinara/porcija za jednu osobu
Pica za dve osobe – od 850 do 1.200 dinara

Sport

Lošinj je dobar izuzetan izbor ako želite aktivan odmor. Betonske pešačke staze, lungomare, kako ih nazivaju, su praktično od Velog Lošinja sve do plaže Borik, kompletnom obalom, dužine preko 20 kilometara! Nemaju većih uspona, idu uz samo more, sa druge strane je borova šuma i jako su pogodne za biciklizam, trčanje, šetnju. Ovo je ubedljivo najveća prednost Lošinja.

Ostrvo Lošinj je kao stvoreno za vožnju bicikla

Ostrvo Lošinj je kao stvoreno za vožnju bicikla

Devojka i ja smo od kuće poneli dva bicikla na nosačima za automobil, inače je moguće i na samom ostrvu iznajmiti bajseve i cena se kreće od 120 dinara za jedan sat, do 1.100 dinara za ceo dan. Preporučujem vam da makar jedan dan iznajmite bajseve i obiđete kompletnu stazu. Imaću uskoro i video snimke vožnje pored obale. Kompletnu sportsku ponudu pogledajte na zvaničnom sajtu.

Ekskurzije

Od ekskurzija najviše dominiraju brodići (tzv. barke) i obilasci ostrva (tzv. otoka). Tu se posebno izdvajaju Susak i Ilovik. U pitanju su dve potpuno različite vrste ostrva pa ću vam dati više detalja, kako bi mogli da se organizujete ukoliko vas ovaj tip ekskurzija zanima.

Peščana plaža na ostrvu Susak

Peščana plaža na ostrvu Susak

Susak je jedino ostrvo u okolini na kome se nalazi velika peščana plaža. Do Suska se stiže brodićem za sat i po i povratna karta staje oko 15 eura. Najtoplija preporuka je da posetite Susak jer je upravo ta plaža potpuno drugačija od svega što možete videti u Malom Lošinju i sigurno će vam predstavljati veliko osveženje.

Pogled na ostrvo Ilovik

Pogled na ostrvo Ilovik

Ilovik je ostrvo zapadno od Lošinja, zovu ga i “ostrvo cveća”. Kao i kod ostrva Susak, ne postoji nikakav saobraćaj na njemu i dolazi se isključivo vodenim putem. Izlet do Ilovika se obično kombinuje sa Suskom ili sa par ostrva u blizini Ilovika. Na osnovu svega, moje mišljanje je da Susak i Ilovik nikako ne kombinujete u jedan dan jer Susak zaslužuje jedan ceo dan, a Ilovik nije blizu. Mi smo Ilovik obišli brodom “Zlatica 2” a taj izlet je posebno specifičan jer je u pitanju putničko-ribarski brod gde se nakon sat vremena vožnje baca mreža i lovi riba, što je stvarno poseban doživljaj. Cena ture iznosi 25 evra i u to je uračunar ručak.

Ribarsko-turistički brod Zlatica 2

Ribarsko-turistički brod Zlatica 2

Muzej Apoksiomena je posebna kulturna atrakcija! Apoksiomen je antički kip koji je izronjen 1999. godine u blizini Lošinja. Apoksiomenova figura potiče iz Rimskog carstva, a potpuna je misterija kako je dospeo do obala Lošinja. Pretpostavlja se da je u pitanju 1. vek i transport robe na tadašnjim morskim putevima. Postavka muzeja nosi celokupnu priču oko ove figure i posebno vam preporučujem da muzej posetite.

Bezbednost

Kada sam prijateljima rekao gde letujem, svaka druga osoba je uz  predrasudu pitala: “sa kojim tablicama ideš? Jel se bojiš za automobil?” na šta sam odgovorio da upravo želim da srušim te predrasude. Dok smo boravili u Hrvatskoj stizale su i poruke “jel se osećaš bezbedno? Jel ste imali problema sa Hrvatima?” i sve je u tom trenutku delovalo neverovatno smešno.

Centar Velog Lošinja

Centar Velog Lošinja

Moj odgovor na to želim i sada javno da napišem. U Malom Lošinju sam se osećao 5 puta bezbednije nego u Beogradu, a za ljude koje sam tamo upoznao imam samo reči hvale. Mali Lošinj je jedan mali raj. Nakon 5 dana sam imao utisak da mogu auto da ostavim otključan. Sa druge strane, nigde jednog policajca nismo videli. Puno je stranih turista i sve je u nekoj fantastičnoj harmoniji.

Hrvatski ugostitelji su sjajni. U par restorana smo naleteli na takvu ljubaznost da nismo mogli da verujemo šta nam se dešava. Šta više, dobijali smo i po 20% popusta koje inače daju gostima iz Hrvatske.

Skrivene plaže u blizini Malog Lošinja

Skrivene plaže u blizini Malog Lošinja

Jezička barijera ne postoji i to je najveća prednost letovanja u Hrvatskoj. Oni su umorni Nemaca i Italijana i kada shvate da pričamo “naškim” jezikom nikada se priča ne završi brzo. Nakon pitanja odakle smo obično je sa njihove strane išlo izlaganje da im je deda iz Vojvodine, ili da imaju puno drugara u Beogradu. Ljudi na primorju su jako topli, puni svojih priča i događaja, pozitivni i daleko van svih naših problema i predrasuda, a bilo je pravo zadovoljstvo razgovarati sa njima.

U Mali Lošinj se vraćamo sigurno, a ovaj tekst će i meni poslužiti kao podsetnik na sve lepote koje na ostrvu Lošinj postoje.

Za više fotografija i priča sa putovanja možete me zapratiti na Instagramu

Novi video na mom Youtube kanalu

Sava Osiguranje
Tagovi:
4 Komentara
 1. Darko

  fantastican prilog o Malom Losinju. Bio sam na letovanju tamo i opet cu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 2. Миодраг

  To jе тамо близу Истри и може се и очекивати добра раја

 3. Aca

  Za mene Mali Losinj nije nepoznat.Kao klinac sam dugo godina isao zaredom,jer je firma moje majke imala tamo odmaraliste.

  Ove godine cu ponovo da idem posle pauze od 35 godina.Inace letujem u Rovinju,za koji mogu da kazem sve najbolje i da preporucim nasim ljudima.
  Ovaj text mi je jos vise ucvrstio zelju da posetim Losinj ovoga leta.Cinjenica da ima biciklistickih staza je jos jedan vise podstrek.
  Inace na obali koja ima puno biciklistickih staza,steta je da se to ne iskoristi,pa je kacenje bicikala na auto najmanji problem.

  Raduje me da cene nisu prevelike!

  Nadam se dobrom odmoru i da cu da vidim i osetim ponovo taj Lošinjski miris šume i ukus mora.Da cu da pronadjem stenu,gde sam naucio da plivam.Da cu ponovo da jedem sladoled na rivi,koji prave rucno.Bio je jedan na točenje…….

  Sto se tice ljudi i kvalitete usluge,mogu da napisem i potpisem sve sta je napisano u ovij storiji. Mislim da je to isto kao i Roviljska prica,gde smo uvek docekivani kako dolikuje gostima.

 4. Snežana

  Hvala puno na lepom i detaljnom opisu. Muž i ja sa decom ove godine idemo u Mali Lošinj 😊 Nadam se lepom odmoru uz miris Jadranskog mora i borovu šumu!
  Sigurno ćemo obići sve plaže koje si naveo 😊
  Snežana

Ostavi komentar