Naknada za kašnjenje leta – kako do 600 evra

Sava Osiguranje

Ako je vaš avio let kasnio ili je otkazan, postoje dobre šanse da zaradite do maksimalno 600 evra refundacije prema zakonima EU. Prijava je vrlo jednostavna online i u nastavku ću vam napisati sve korake. Postoji i nekoliko situacija u kojima nije moguće naplatiti kašnjenje ili otkazivanje letova i sada ćemo ovde korak po korak sve ukratko preći kako bi bili sigurni, došli do svog novca i naplatili svoje vreme.

Pravo na refundaciju i naknadu imate u slučaju da su zadovoljene sve navedene stavke:

-Da avio poleće iz neke od zemalja Evropske Unije (EU) ili da letite u neku od zemalja EU
-Da ste čekali više od 3 sata
-Ako je u pitanju otkaz, da NISTE obavešteni na vreme, odnosno ako ste obavešteni manje od 7 dana pred put (bilo 6 dana pred put ili 4 sata pred put, imate pravo)

Kako da prijavite kašnjenje ili otkazivanje leta

Evo odmah informacije kako da lako prijavite kašnjenje ili otkazivanje leta, a u nastavku ćemo proći i nekoliko primera koji bolje objašnjavaju kada imate ili nemate pravo naknade. Savetujem da ovo što sledi uradite sa računara, možda će biti lakše. Ne morate žuriti jer naredne 3 godine imate pravo na naknadu! Ali zašto da čekate ?!

NAJVAŽNIJI KORAK 1 PRIJAVA: NA ovom linku unesite aerodrom ODAKLE je trebalo biti poletanje i GDE LETITE.


Korak 2: Pitaće vas da li ste imali dalju konekciju ka nekom drugom letu ili je mesto gde letite bila vaša konačna destinacija.
Korak 3: Unećete datum kada je trebao biti let i u narednom koraku čekirati još jednom prikazani let
Korak 4: Navešćete da li je let otkazan ili pomeren, za koliko sati i koji je razlog (uvek možete staviti razlog: da niste sigurni)
Korak 5: Na kraj unosite ime, prezime, email, čekirate sva polja.
Korak 6: Upload traženih dokumenata.

I sve dalje je u rukama advokata koji će raditi za vas. Ukoliko nemate pravo na naknadu, bez brige, neće vam ništa naplatiti ovu prijavu. Ukoliko imate, advokati će uzeti procenat od 35%, to je standard kod svih kompanija. Čak i kada se odbije provizija, opet ćete fino zaraditi.

Svakako najvažniji koraj je prijava
na ovom linku – unesite aerodrom ODAKLE
je trebalo biti poletanje i GDE LETITE i samo pratite korake.

AirSerbia i Wizz Air – naknada za kašnjenje leta ili otkazan let – primeri

Evo i nekoliko primera kako bi vam sve bilo još jasnije.

Primer 1: Ukoliko avionom AirSerbia letite iz Beograda za Amsterdam (EU) i avion kasni 4 sata – imate pravo na naknadu zbog kašnjenja.
Primer 2: Ukoliko letite Wizz Air avionom iz Nice (Francuska) za Sarajevo i obaveste vas o otkazivanju leta više od 14 dana pred let – nemate pravo naknade.
Primer 3: Letite avionom iz Beograda za Kairo i let kasni 5 sati – nemate pravo naknade.
Primer 4: Letite iz Londona (UK) za Beograd i 7 dana pred put vam pomeraju let za 4 sata – verovali ili ne, imate pravo naknade!

Ja sam lično imao iskustva sa kašnjem leta, ali su bila do 2 sata. Ipak, imam iskustvo i sa otkazivanjem leta. U pitanju je bila avio kompanija Austrian Airlines i let iz Beograda za Kijev, sa presedanjem. Let nije bio odlagan već odmah otkazan i na šalteru su nam odmah ponudili besplatno opcije za avione koji će uskoro poleteti. Kolege sa kojima sam putovao su odabrale let Lufthansom preko Frankfurta, ali se let brzo napunio pa sam ja morao da odaberem let LOT avio kompanijom preko Budimpešte (što je manje bitno). U glavnom, nismo uopšte imali svest o tome da imamo pravo naknade ako se otkaže let, a prošlo je više od tri godine.

Druga situacija da avion zbog tehničkog razloga nije mogao da poleti, ali su nam ubrzo dali prvi sledeći let, obzirom da je to bila konekcija sa aerodroma u Beču za Beograd (tada sam upoznao i Šabana Šaulića koji se vraćao sa koncerta! Manje bitno, ali za mene vrlo jak doživljaj)

Refundacija ili kompenzacija avio karte – Šta odabrati?

Postoje minimalne šanse da će vam avio kompanija, bila to Air Serbia, Wizz Air (ili LOT, Ryan Air, Lufthansa, Pegasus, Vueling, Austrian Airlines, Easy Jet ili neke druge) ponude kompenzaciju u vidu avio karte, ali to se može desiti SAMO dok ste na aerodromu u narednih par sati i to obično nekom drugom avio linijom, često sa presedanjem, što je mučenje naravno za vas i vaše saputnike. Gore opisano iskustvo je upravo to koje sam ja imao i prihvatio sam jer sam žurio naravno.

Refundacija je uvek legitimna opcija, odnosno naknada za kašnjenje. Može se desiti da čak i ako ste imali kompenzaciju avio leta, dobijete ipak i refundaciju, ali to ne mogu sa sigurnošću da tvrdim.

Svakako ispratite gore navedene korake i zatražite refundaciju.

Otkazivanje leta na aerodromu je stresno

Definitivno je to veliki stres, ali uvek najpre probajte na šalteru avio kompanije da pronađete rešenje za prvi naredni let jer imate pravo na zamenu leta odmah, bez obzira na cenu. Vrlo često imate pravo i na kupone za hranu i piće na samom aerodromu.

Novi video na mom Youtube kanalu

Sava Osiguranje
Tagovi:

Ostavi komentar