Zašto je Puket na Tajlandu s*anje

Sava Osiguranje

Dragi putniče, ovo što ćeš pročitati nije na brzinu, u afektu, naškraban tekst sa putovanja. Pisan je sa vremenske distance od 3 godine, gde nakon svih mojih letovanja i mesta koja sam obišao, mogu proglasiti ostrvo Puket najgorom destinacijom na Tajlandu, a i šire. Ovo će ujedno biti i moj prvi hejterski tekst na blogu, ali sa razlogom. Ako sam ja uzaludno bacio 7 dana svog života, to ne moraju uraditi i drugi, pored toliko lepih mesta na ovom svetu.

Januara 2017. sam se sa svojom devojkom (danas ženom) upustio u azijsku avanturu. Putovanje, avio karte, smeštaj smo potpuno organizovali sami. Najpre sleteli u Bangkok, gde smo ostali 8 dana, nakon toga otišli na sever Tajlanda u mesta Chiang Mai i Chiang Rai, direktnim letom se spustili na tajlandsko more i regiju Krabi, produžili ka ostrvu Puket (Phuket), Phi Phi i na kraju se preko Singapura vratili u Srbiju. O nekim mestima sam već pisao (linkovano u prethodnoj rečenici) i tekstovi su jako čitani. O ovim morskim avanturama sam najmanje pisao a itekako zaslužuju da budu pretočena u tekst. Nije svuda bilo loše, naprotiv, jedino je Puket na Tajlandu regija u koju se nikada u životu ne bih vratio, dok je sve ostalo ostavilo više nego dobar utisak. I nije redak slučaj da nas određena mesta razočaraju svojom bizarnošću. Posle svega, smatram da je jako bitno da se i tako loša iskustva pretoče u tekst.

Mapa Tajlanda

Patong – najružnije mesto na tajlandskim morima

Dobro, nismo obišli baš sva mesta na Andamanskom moru i u Tajlandskom zalivu, ali od svega viđenog, mesto Patong, glavno letovalište na ostrvu Puket, zvanično mogu da proglasim najružnijim. Prljave ulice, nikakva arhitektura, gomila električnih kablova na banderama (posebno obeležje Tajlanda), prenatrpano ljudima na plaži preko dana, a noću je praktično celo mesto jedna luda diskoteka, posebno ulica Bangla Road. Mi smo bili toliko razočarani da nam je drastično opala želja za fotografisanjem i snimanjem. Najmanje fotografija imamo baš sa ostrva Puket, tako da ću u tekstu delom koristiti i tuđe fotografije.

Bangla Road. Foto: https://www.flickr.com/photos/nlann/6339953343

Kompletna zapadna obala ostrva Puket je zapravo vrlo blaga, praktično ravničarska i peskovita. Ako bi se fokusirali samo na plaže i more, ni po čemu se posebno ne razlikuju od Paralije u Grčkoj. Sa pozitivne strane gledano, jedino što toj obali daje lepotu je drveće i zeleno rastinje, gde se naslućuje određena egzotika. Ono što zaista ima smisla je tek u tragovima i to je deo severno od Puketa, ka aerodromu, ali kao što rekoh, ravno i bez posebne draži.

Obala na ostrvu Puket

Sve pomenuto u najgorem formatu kulminira u mestu Patong, gde se nalazi plaža prepuna ljudi, bez pomenuot egzotičnog rastinja, sa istim onim ravničarkim morem. Jedno ogromno razočaranje. Glavna plaža u Patongu zapravo služi kao početna stanica čuvenim dugačkim čamcima (long-boat) koji će vas voziti do udaljenih i zavučenih plaža ili udaljenih ostrva, jedinih lokacija koje ovde zapravo imaju smisla. Slična priča je i na poluostrvu Krabi, o kome ću tek pisati, sa jednom velikom razlikom. Cena vožnje je najskuplja od svih mesta koja smo obišli i kreće se oko 60 evra za povratno putovanje. Navodno se vožnja može podeliti, gde je prednost ako vas je četvoro ili više, ali u slučaju da vas je dvoje, prodavaće vam priču kako je odlično da imate privatnu vožnju. Nemojte se čuditi ako u povratku ipak budete u čamcu sa još četvoro ili šestoro ljudi, gde priča o privatnoj vožnji ipak pada u vodu i jako debelo zarađuju na vama.

Glavna plaža u Patongu

Sex i No-Sex masaže

Seks turizam je ovde u toliko velikoj meri prisutan da se oni pristojni saloni za masažu moraju posebno naznačiti natpisom “No Sex”! Tajland je poznat po tradicionalnoj masaži i u Bangkoku smo imali priliku da probamo par vrsta. Nigde nije postojala neka posebna naznaka, dok nismo došli u Patong. Kao par, momak i devojka, kada smo prolazili pored normalnih salona (sa natpisom “No Sex”), nudili su nam cenovnike i masažu. Posetili smo jedan salon i moram priznati da je masaža bila kvalitetna i najjeftinija od svih mesta koja smo obišli na Tajlandu, verovatno zbog prevelike konkurencije. Ako je masaža stopala u Bangkoku koštala 300 bata, ovde je bila 250. I ostali tipovi masaža su za oko 20% jeftiniji.

Reklame u Puketu. Foto: https://www.flickr.com/photos/johnas/3516806210/

Kada smo pak prolazili pored onih drugih (Sex) salona, nisu ni hteli da nas pogledaju (ne žalim se). Iza nas je u tom trenutku prolazila grupa momaka, a radnice iz salona su odmah za njima skakale pokazivajući cenovnik. Ne bih znao šta je tamo pisalo. Dalji scenario mi nije poznat, ali je definitivno reč o tajlandskoj erotskoj masaži. Što neki od čitalaca ovog teksta možda i istražuju. Neka vam je sa srećom.

Mesta koja smo posetili na Puketu

Moram da napomenem da ovu podelu salona nisam video ni u jednom drugom mestu na ostvu Puket (Karon, Kata), kao ni na poluostrvu Krabi, niti ostru Phi Phi. Patong je po tome unikatan.

Plaža u Patongu u jutarnjim satima

Taksi i tuk tuk mafija

Iako su mesta Patong, Karon, Kata, Kata Noi, udaljeni jedno od drugih po 5-6 kilometara, gradski prevoz koji inače postoji, ne povezuje pomenuta mesta u nizu! Iz svakog mesta autobusom možete otići do glavnog grada ostrva, koje nosi isto ime Puket, ali ne i od mesta do mesta. Ova činjenica me toliko iznervirala, da ne mogu da vam opišem. To bi bilo kao da iz Zemuna ne možete autobusom do Novog Beograda, nego morate najpre autobusom do Dorćola, a zatim autobusom na Novi Beograd. Sve je bilo podređeno taksi i tuk tuk mafiji koja je skupo naplaćivala svaki kilometar. Rešenje svakako leži u iznajmljivanju skutera, ali luda vožnja u suprotnoj traci (po engleskom sistemu) za nas nije predstavljala opciju.

Ulice i prevoz. Foto: https://www.flickr.com/photos/captainkimo/7676525512

Umereniji Karon i ruska Kata

Na svu sreću mi smo bili smešteni u mestu Karon, na 5 kilometara od Patonga. Ogromna plaža, puno hotela i nešto drugačiji osećaj. Bez diskoteka, ludila i u nešto mirnijem vajbu. Ipak, takvu plažu možete pronaći bilo gde u Turskoj, i zašto bi dolazili čak na Tajland. Prosto rečeno nije vredno. Otežavajuća okolnost Karona je što par dobrih plaža koje vredi posetiti je daleko lakše posetiti iz Patonga, pa se logistika transporta dodatno komplikuje.

Plaža u Karonu

Na samo mesto Karon oslanja se mestašce Kata, posebno karakteristično po Rusima, koji čine 99% posto turista tog letovališta. U restoranima su ruska jela na meniju, Tajlanđani vas saleću na ruskom, natpisi su na ruskom. Bez ikakve uvrede, koliko god da volim ruski narod i oduševljen sam Moskvom – takav tretman vam na Tajlandu nije potreban. Plažu u mestu Kata mogu staviti na drugo mesto po najružnijim plažama koje sam video na Tajlandu, onaj momenat kada na plažu krenete i posle 5 minuta promenite plan, da, toliko loše. Naredna plaža u nizu po imenu Kata Noi je bila u nešto boljem stanju sa manje ljudi, uz naravno dolazak taksijem.

Kokteli su makar povoljni

Koji hotel da odaberete?

Nikako ne preporučujem mesto Kata. Ako ste već na Puketu, definitivno budite u blizini Patonga, ali sa što boljim sadržajem koji hotel nudi, kako bi vam cela ova regija što više popravila utisak. Srećom, cene su pristupačnije od hotela u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, negde u rangu Dubaija, koji je postao poprilično jeftin (ili je Srbija skupa).

Za vas sam odabrao nekoliko odličnih hotela, primenjujući više jako bitnih filtera, dobrih ocena, sadržaja, bez plaćanja unapred, sa korektnom cenom, kako bi izbor bio što bolji, prema mom iskustvu. Izbegao sa one najgore ulice i delove Patonga, pa verujem da će vam se hotel dopasti, samo odaberite datume, kako bi videli tačnu cenu. Sačuvajte linkove, ili se uvek vratite na ovaj tekst, kako bi što lakše imali uvid u odabrane hotele. Sledi spisak top 7 hotela:

Patong Resort Hotel – SHA Extra Plus

SunSeaSand Hotel Patong

Novotel Phuket Vintage Park Resort

Phuket Graceland Resort and Spa

Seven Seas Hotel

Meir Jarr

Baan Boa Resort

Da li je sve loše?

Većina pomenutih stvari mladoj grupi momaka sigurno neće smetati. Svakako moram biti objektivan i reći da postoji nekoliko jako lepih plaža do kojih se dolazi pomenutim čamcima, a tu prednjači Freedom plaža, gde smo za 7 dana na Puketu jedino uživali. Tajlandska hrana je uvek zanimljiva, a mi smo posebno uživali u svim vrstama voća. Zapravo sa ove vremenske distance od 3 godine, hrana na Tajlandu je uvek poseban motivator koji bi nas vratio u još neku posetu ove azijske zemlje, što sam u tekstu “Uvod u Tajland i opisao” dok je Milana napisala doktorat na tu temu. Tajlandsku hranu logično možete probati bilo gde na Tajlandu, stoga je moj topli savet da to NE MORA da bude ostrvo Puket.

Freedom Beach (do koje odlazak skupo košta)

Najbolji izleti i beg iz Patonga

Ako ste se već zadesili na Puketu ili kupili avio karte, pa tek onda pročitali ovaj tekst, nemojte biti očajni. Ovde ću vam izlistati najbolje izlete koje možete bukirati (besplatno otkazivanje 24 sata pred izlet), napraviti sebi što više lepih uspomena i spasiti letovanje na Tajlandu. Za koji god da se odlučite, biće vam uživanje.

Ovo je spisa najboljih izleta, koji imaju odlične ocene, jako su traženi i po ceni su najpovoljniji. Ako želite i širi spisak, možete ga pogledati ovde. Sigurno ćete nešto pronaći.

i za kraj…

Za koga je Puket:

  • već pomenute mlade momke, idealno četvoricu, zbog podele troškova (nije to što mislite)
  • avanturiste (svih formata)

Za koga nije Puket:

  • parove
  • porodice

Kao što sam pomenuo, zaista retko pišem hejterske tekstove, ali smatram da je jako važno da ne napravite grešku koju smo mi napravili. Već u narednom tekstu očekujte totalnu suprotnost: mesto koje nas je najviše oduševilo na Tajlandu. O tom tekstu i svim narednim ću vas obavestiti putem emaila, koji nećete propustiti ako se prijavite na njuzleter listu (ispod ovog teksta). Ovom prilikom vas pozivam da uz heštag #LetoZaZaborav na bilo kojoj društvenoj mreži vama dragoj šerujete fotografiju i opis mesta koje vas je razočaralo, kao nas Puket. Važno je da ljudi budu informisani. Srećno.

Novi video na mom Youtube kanalu

Sava Osiguranje
Tagovi:
2 Komentara
  1. Тривун

    Ко ти је крив што си на Пукет ишао са девојком? Једноставно ниси се довољно добро припремио за путовање на једно од најпосећенијих острва света. За то ти није крив Пукет, већ ти сам.

  2. Hvala za opis. Zavisi ko sta ocekuje. Meni je Tajland oduvek iizgledao smor i drago mi je sto imam istomisljenika. Mnogi odu negde i ne bude im bas lepo all se foliraju da je sve super.

Ostavi komentar