Platamon i Nei Pori – iskustva i utisci sa našeg letovanja

Sava Osiguranje

“Kada ne znaš gde ćeš u Grčku na more, ti odi u Platamon ili Nei Pori” – rečenica moj prijatelj kojom sam se vodio kada nisam bio siguran gde da odem u Grčku na letovanje. Donosim vam svoje iskustvo i utiske iz oba mesta, pošto su jako blizu jedno do drugog, uz savete gde da tražite smeštaj, preporuke za smeštaj, opis plaža i još mnogo toga što će vam biti od koristi da organizujete svoje letovanje.

Gde se nalaze Platamon i Nei Pori?

Uz Leptokariju i popularnu Paraliju svi spadaju u regiju pod planinom Olimp, sam sever Grčke koji je nama Srbima jedna od omiljenih i najbližih destinacija. Verovatno najpopularnije letovalište u tom regionu je upravo Paralija u kojoj sam letovao kao dete. Mislim da je jako popularna kod nas jer je prvo mesto na moru, kada se dolazi iz Srbije ili Makedonije, ali zašto ne otići još malo dalje, jer ni Platamon i Neki Pori nisu mnogo daleko.

Samostalno ili preko turističke agencije?

Jasno je kao dan da ne postoji turistička agencija u Srbiji koja ne nudi Nei Pori, dok je Platamon malo manje zastupljen, a nema razloga. To je uvek opcija, svakako, ali morate znati da, barem iz mog iskustva, najbolji smeštaj mnogo brzo ode. Ja sam svoje letovanje uplatio preko turističke agencije, za Leptokariju, mesec dana ranije i nisam na kraju bio zadovoljan smeštajem, ali eto i mog iskustva, kao i mnogo drugih informacija da ne pogrešite kao ja, jer uvek opcija može biti i booking, gde imam dobre preporuke za vas.

Platamon (Platamonas) – iz ličnog iskustva

Platamon je definitivno destinacija sa najmanje stranih turista u toj regiji. U razgovoru sa lokalnim stanovništvom došao sam do informacije da se broj turista u tom delu Grčke polako smanjuje, verovatno na račun Halkidikija, Zakintosa, Lefkade, Krfa i ostalih ostrva. Upravo je manjak stranih turista nešto što može biti velika prednost Platamona, a to je autentičnost, grčki jezik svuda oko vas, osećaj kao da ste stvarno u Grčkoj a ne u nekom gradu u Srbiji. Platamon je pre svega ribarsko mesto koje se jako lepo razvilo u turistički gradić i zadržalo taj neki posebni duh grčke.

Da se odmah razumemo, Platamon nije mesto u kome će vam 10 dana biti interesantno. Dosada je gotovo zagarantovana stvar, ali ima leka. Pun pogodak je ako ste došli kolima jer vrlo lako možete otići do Nei Porija (3 kilometra, što možete i pečaka ili vozićem) i Leptokarije (10 kilometara).

Platamon ima luku srednje veličine dok se u nastavku, ka severu, prostire nekoliko uvala sa manjim plažama. Po samoj strukturu, obzirom da je ispod brda, Platamon iz određenih uglova podseća na manja mesta u Boki Kotorskoj. Plaže nisu klasične ravne po dužini celog mesta već imaju više veštačkih uvala pregrađenih kamenim brdašcima. Prema našem iskustvu najčistija je najsevernija plaža na kraju mesta.

Gužve na plaži nema, osim vikendom, kada mnogo Grka dođe u Platamon. Isto važi i za noćni život, preko nedelje su kafići poluprazni dok vikendom sve vrvi od naroda. Na plaži ima jako lepih kafića sa ležaljkama, a odmah je tu i šetalište. Platamon podseća na Polihrono i Pefkohori.

Ako želite da neki dan promenite ritam i osvežite nekim izletom, imate voz i autobus do Larise, većeg grada u toj regiji. Ovo je tabla polazaka iz tog perioda, ali svakako proverite na licu mesta.

Apartmani i hoteli u Platamonu

Mi smo bili smešteni u vili Dora koju posle svega viđenog spada u lošije, pre svega zbog lokacije i hodnika, dok su sobe na zadovoljavajužem nivou. Bilo nam je teško pronaći lokaciju vile Dora pre toga, a sad vam mogu i opisati i prikazati na mapi ispod. To je lokacija koja se nalazi u verovatno najružnijem delu Platamona. Da, mi smo tu bili smešteni dok je gomila apartmana pored mora bilo prazno. Agenciju neću namerno da reklamiram, ali očigledno da imaju dugogodišnju saradnju sa vilom Dora po svaku cenu. Zato je tu mapa da vam olakša i da smernice gde da birate smeštaj.

Ako želite sami da rezervišete smeštaj preko Bookinga, izdvojio sam za vas apartmane i hotele za preporuku. Slede koristni linkovi u nastavku, slobodno ih sačuvajte. Samo prvo odaberite šta vam se dopada, pa na samoj stranici smeštaja unesite datume ili vidite koji su datumi slobodni za rezervaciju. U prvom listingu se prikazuju hoteli iz Platamona, nakon toga Neri Pori.

Na ovom linku se nalaze hoteli i apartmani sa odličnim ocenama, besplatnim pakringom i uključenim wifi internetom.

Ako želite da apartman ili soba imaju uključenu i kuhinju, onda pogledajte hotele na ovom linku

Ako želite nešto luksuznije letovanje, u hotelu sa bazenom i pogledom na more, onda vam preporučujem ovaj hotel na linku.

Noćni život u Platamonu

Ako tražite one velike Grčke diskoteke moraćete da odete do Paralije (40 kilometara – koja je inače prepuna Srba kao da ste na Zlatiboru). U Platamonu postoje 3-4 većih kafića ali se nikako ne mogu svrstati u rang diskoteka. Pošto je većina gostiju iz Grčke, njihov stil izlazaka je sledeći: pronaću sto, naruče piće i ćaskaju celo veče a pri tome je to petak ili subota veče. Nema one ludnice koju krase druge lokacije i veće diskoteke. Platamon je sa te strane više za odmor i po neko piće uz blago đuskanje u večernjim satima. Za sve veće i ekstremnije pravac Paralija. A kako izgleda jedno grčko veče u Platamonu, pogledajte na snimku.

U samoj blizini Platamona je i velika tvrđava, objekat po kome je verovatno taj kraj prepoznatljiv. Tvrđava je odlična dekoracija morskom pejzažu i sigurno je vredi obići. Mi se nismo organizovali u tom pravcu mada put ka Leptokariji vodi tik pored kapija tvrđave.

Nei Pori (Nei Poroi)

Tako blizu, a totalno drugačije! Platamon i Nei Pori su kao Paralija i Olimpik Beach, vrlo slična priča. Dok je Platamon staro mesto, Nei Pori je planski građeno turističko mesto u nastavku. Naš prvi odlazak u Nei Pori bio je vrlo pozitivan, kao da smo iz 1986. godine došli u 2022. godinu, što ne znači uvek i da je dobro, zavisi kako vam lično legne mesto. Hoću reći da je Platamon tradicionalniji a Nei Pori moderniji.

Od Platamona do mesta Nei Pori (ili obrnuto) možete pešaka, kolima, vozićem. Pešaka vam je potrebno 30 do 40 minuta laganog hoda. Postoji i vozić na toj relaciji ali je preskup i košta 4 eura u samo jednom pravcu. Zašto bi dali 4 eura za vozić kada za taj novac imate ležaljku i piće na plaži.

Klasični kafići, šetalište i plažni barovi su definitivno ono što krasi Nei Pori. Plaže su u ravnici, vrlo dugačke, takođe i jako široke. U nastavku svake plaže se nakon ležaljki nalaze odvojkaški tereni, taverne ili kafići. Od mora do ulice imate od 150 do 200 metara, i celokupan taj deo je upravo plaža i pesak. Sam ulazak u vodu je jako blag i kada se sve sabere, mislim da je Nei Pori bolja opcija ako dolazite sa decom.

Noćni život u mestu Nei Pori gotovo da ne postoji. Sve se svoji na taverne i manje kafiće. Jako je romantično sa puno baštica i živom muzikom, a od bilo kakvog ludovanja ni traga, što je odlično ako dolazite sa decom. Naravno tu je luna park i taj tip zabave, što je odlično da se popune dani. Slično kao i kod Platamona rečeno, sigurno će vam i u Nei Poriju biti dosadno svih deset dana, ali imam utisak da su ova dva mesta blizu jedno drugog baš da bi se dopunjavala i da vam letovanje bude interesantnije.

Za razliku od Platamona ovde imate mnogo više naših turista, što može biti i prednost i mana.

Smeštaj u Nei Poriju

Ako idete preko agencije, samo tražite da ste što bliže plaži ali ne na samom šetalištu ili kod Luna parka – i to je dobitna kombinacija. Mesto je ogromno i ima jako lepih apartmana, bez dileme i tu su čak manje šanse da pogrešite nego kod Platamona.

Ako želite sami da pronađete smeštaj na Bookingu, posebno vam mogu preporučiti smeštaj na ovom linku, gde sam za vas izdvojio one sa najboljom ocenom i da su jako blizu plaže. Sačuvajte link za naredno bukiranje, da vam bude od koristi. Odaberite objekat i unesite datume, kako bi videli cenu.

Ako želite dobar smeštaj, nešto povoljniji, a sa uključenom kuhinjom, izdvojio vam za vas hotele na ovom linku.

Ako tražite dobar restoran, posebna preporuka za restoran Avra! Fantastična riba i morski plodovi, sa odličnim odnosnom cene i kvaliteta.

Platamon i Nei Pori – prednosti i mane

Postoje stavke koje će nekome biti prednost, a nekome mana, tako sam pokušao i da ih klasifikujem.

Platamon
Mane: Mala plaža, polovina mesta nepraktična za kupanje, brzi voz ne staje u tom mestu.
Prednost: autentično grčko mesto, definitivno prava lokacija za istinski odmor od Srbije i Srba.

Nei Pori
Mana: Skuplje od Paralije i Platamona. Prepuno naših turista (meni je to mana).
Prednost: Jako dobra lokacija za letovanje sa decom, ogromna i jako dobro uređena plaža.

Platamon plaža vs Nei Pori plaža

Da još jednom sumiram, ako više volite klasične velike, široke peščane plaže, onda je Nei Pori bolja opcija. Ako više volite manje plaže, sa šljunkom, kao uvale, sa manje naših turista, bez terena za odbojku, onda je Platamon bolja opcija za letovanje.

Slobodno ostavite vaša iskustva u komentaru!

Zanimljivost: ovaj tekst je do sada pročitalo više od 80.000 jedinstvenih posetilaca spremnih da odu u Platamon i Nei Pori! Hvala vam puno na čitanju 🙂 Ako želite da pratite moja putovanja, možete zapratiti i moj Youtube kanal Putuj.rs.

Novi video na mom Youtube kanalu

Sava Osiguranje
Tagovi:

Ostavi komentar