Ostrvo Madeira

Sava Osiguranje

Ovaj tekst pišem mesec dana nakon obilaska Madeire. Utisci su se slegli i u glavi dominiraju pejzaži planinskih vrhova, miks zelenila i posebnih vrsta cveća, visokih litica atlantske obale, uređenih gradića, sa posebnim naglaskom da je sve to tamo negde u okeanu. Madeira su irske litice i zelena polja premeštena negde daleko južno. Posle svega, nije mi najjasnije zašto se kod nas o Madeiri toliko malo, gotovo ni malo, ne priča. To moramo da promenimo.

Ovo je moje treće putovanje u Portugaliju za manje od 3 godine. Već sam posetio Lisabon, ovaj grad je nešto posebno. Iako ne volim reprize, Lisabon je sada bio samo prolazna stanica za naše dalje istraživanje Portugala i ostrvo Madeira.

Obale Atlantika

Zašto baš Madeira?

Već par godina su mi na listi atlantska obala na jugu Portugalije, kao i Porto na severu. Prijatelji su nam predložila Madeiru. Sama pomisao da je u pitanju ostrvo u Atlantiku zvučalo je totalno avanturistički. Istražili smo avio prevoz preko sajta AzAir.eu i pronašli direktne letove iz Lisabona i Porta. Madeiru smo mogli da uključimo u našu novu Portugalsku turu. Postoje svakako i neke druge opcije.

Avio letovi do Madeire

Na početku je važno znati da u Srbiji ne postoje turistički aranžmani za Madeiru. Kod nas to ostrvo nije toliko popularno i poznato, a nije ni blizu. Ako želite da što lakše stignete do ostrva Madeira, a da pri tom i cena bude korektna, let preko Bazela je najbolja opcija, čime bi imali samo jedno presedanje, avio kompanijom EasyJet. Ipak, ako želite da vidite što više od Portugalije, idealno je pronaći letove do Lisabona ili Porta, kao što sam pomenuo, sa jednim presedanjem. Imali bi priliku da obiđete jedan grad u jednom pravcu, drugi pri povratku, a svakako iz oba grada svakodnevno imate avio letove do ostrva Madeira pomenutim avio prevoznikom.

Cena avio karte varira. Nas je 6 avio letova, dva do Lisabona, jedan do Madeire, jedan od Madeire do Porta, i dva avio leta nazad do Ništa, koštalo oko 280 evra sa doplatama za prtljag ili priority board (poneseš ranac plus i ne guraš se u redu), bukirano sve 6 meseci ranije. Treba voditi računa ako do Portugalije putujete WizzAirom ili RyanAirom, da se doplata ranca na primer poprilično razlikuje u odnosu na EasyJet, gde je skuplje.

Geografija Madeire

Ostrvo Madeira nalazi se u Atlantskom okeanu, na oko 1.000 kilometara jugozapadno od kopnenog dela Portugalije i oko 500 kilometara vazdušnom linijom od Afrike. Kod nas Balkanaca je nekako manje popularna destinacija od Kanarskih ostrva, koja su na oko 350 kilometara južno. Madeira predstavlja autonomnu pokrajinu, ima i svoju zastavu, ali je zvanično teritorija Portugalije.

Posebna karakteristika ostrva Madeira je vulkansko poreklo. Kao takvo, nastalo erupcijom vulkana, na ostrvu dominiraju crne stene, crni pesak i neverovatni pejzaži. U prilog geografskoj lepoti ide to što se nalazi u okeanu, sa gotovo svih strana okruženo strmim liticama, koje su me jako posetile na Irsku.

Istorija Madeire

Portugalci su bili ubeđeni da su Madeiru prvi otkrili 1418. godine, iako postoje postoje zapisi da su rimski vojnici prepričavali pejzaže nekog neverovatnog ostrva u okeanu. Istorija ipak kao zvanični momenat priznaje taj dolazak Portugalaca, kada su do 1425. godine krenula i prva doseljavanja iz kopnenog dela. Dalja istorija nije bila preterano burna, a ostrvo su na krako osvojili Englezi početkom 19. veka. Ipak, kasnije ostaje u sastavu Portugalije. Ipak, gle istorijskog čuda, Englezi dominiraju kao turisti (a Srbi, naravno, statistička greška).

Smeštaj na Madeiri

U početku najveća enigma, gde se tačno smestiti, obzirom da se na ostrvu nalazi jedno veliko i više manjih mesta. Ipak, tu ne treba imati dilemu. Najbolje je biti smešten u Funšalu, glavnom gradu ostrva, jer je to pre svega razvijeno turističko mesto i svaka dalja logistika kretanja po ostrvu je lakša nego da ste u bilo kom manjem mestu.

Smeštaj u novijem delu Funšala

Sam grad mogu da podelim u dve zone: grad Funšal i nova turistička naselja Funšala. Centar grada je u ovoj tački, dok su turistička naselja zapadno (levo) na mapi, na 30-ak minuta pešačenja, u naselju pod nazivom Sao Martinho. Sve je fantastično povezano i lako za pešačenje, a tu je i gradski prevoz. Prednost smeštaja u turističkom delu su pre svega noviji apartmani i bazeni, koje svaki treći smeštaj ima, i svakako blizina plaže Formosa, najpopularnije vulkanske plaže na ostrvu. Prednost smeštaja u centru Funšala je svakako blizina šetališta, crkve, luke i osećaj starog duha Portugalije.

Ovde ću vam ostaviti preporuku nekoliko smeštaja u samoj blizini plaže, tako da ih preko ovog linka uvek možete pronaći i lako rezervisati. Ako vam nije bitna blizina plaže  i cilj je da prođete jeftinije, onda sačuvajte ovaj link sa prikazanim hotelima. Ako želite da ste što bliže centru Funšala, hotele možete pogledati putem ovog linka.

Šta obići na ostrvu

Važno je znati da se na Madeiru ne dolazi primarno zbog kupanja i plaža. Voda je tokom cele godine za 5-6 stepeni hladnija nego recimo voda u Jadranu u sred leta. Takođe, može se desiti i da ima većih talasa, obzirom da je u pitanju ostrvo u okeanu. Ključni razlog dolaska na Madeiru svakako mora biti priroda koja se tu nalazi.

Stare kuće na ostrvu

Već prilikom sletanja na aerodrom, koji nosi naziv po Kristijanu Ronaldu, koji je inače sa ovog ostrva (nezaobilazni podatak koliko god da vam nije omiljeni igrač), primetno je da se u centralnom delu ostrva nalazi visoki planinski masiv. Prvi utisak je da ste negde u Crnoj Gori, između planina i mora, pri čemu je mene zapadni deo Funšala na trenutke podsetio na Opatiju, zbog lepe turističke uređenosti.

Istraživanje ostrva je najbolje podeliti u više dana. Postoje jednodnevne ture u svakoj agenciji, gde svaki dan možete ovići različitu stranu ostrva (istok, zapad, sever, jug) za oko 25 evra po danu. Na svakoj strani ostrva se nalazi po nešto i mislim da vredi dati svaki dan po 25 evra kako bi videli sve. Povoljnija opcija je iznajmiti auto, 35+ evra dnevno, i krenuti po ostrvu. Putevi su odlični, puno je tunela, ali je generalno infrastruktura perfektna i godinama ispred onoga što imamo u Srbiji.

Zidovi starih kuća

Ponta de Sao Lourenco

Na istoku smo obišli Ponta de Sao Lourenco, prelepe litice sa pogledom od koga mi se nije odvajalo. Nalazi se na 30 minuta vožnje kolima i u osnovi može biti tačka za 30-60 minuta zadržavanja. Ipak, ako volite da pešačite, savetujem da izdvojite polovinu dana i da od te tačke ispešačite 2 kilometara odlično stazom do kranjeg istoka ostrva. Mi smo uklopili ovu varijantu od 60 minuta, ali bih već na narednom odlasku izdvojio polovinu dana, ili šta više, ceo dan za to. Ako nemate auto, toplo vam preporučujem da bukirate ovu turu u kojoj ćete moći da obiđete kompletnu istočnu stranu ostrva. Rezervacija je besplatna, a moguće je i otkazati sa povratom novca, 24 sata pre same ekskurzije.

Izuzetno živopisna istočna obala

Pico do Arieiro i Pico Ruivo

Dva najviša vrha na ostrvu smo najpre obišli kolima na sat vremena i rešili da naredni dan bukiramo celodnevnu pešačku turu. Ovi vrhovi su u centralnom delu ostrva i do njih se stiže za 30-40 minuta od centra Funšala.

Ako volite planinarenje i hajking na visini, preporuka je da ovo bude obavezna dnevna tura, čija je cena oko 35 evra. Najpre se dolazi do vrha Arieiro, koji se nalazi na 1881. mnv i odatle kreće vrhom, sa neverovatnim pejzažem, do narednog vrha Ruivo. Turu možete vrlo lako bukirati online na ovom linku, tako smo i mi rezervisali.

Fascinantni vrhovi

Staza je celom dužinom fenomenalna. Video sa te ture možete pogledati na mom Youtube kanalu (slobodno kliknite SUBSCRIBE 🙂 Inače, o ovom ostrvu sam pisao i za blog na Nemačkom 99 reise tipps.

Porto Moniz

Jako slatko mestašce na severozapadu ostrva uključeno je u turu obilaska zapadne strane. Primarni razlog dolaska u ovo mesto su prirodni vulkanski bazeni. Mi smo ovu lokaciju obišli kolima i na njoj ostali 3 sata.

Ulaznica za bazen iznosi bukvalno 1.5 evra. Pejzaži na bazenu i oko bazena su takođe neverovatni i toplo preporučujem dolazak ovde. Nisam siguran koliko traje zadržavanje u dnevnoj zapadnoj turi, ali svakako vredi provesti u Porto Monizu polovinu dana. Turu možete rezervisati na ovom linku.

Dnevne pešačke ture

Primarni razlog posete ostrvu, definitivno. Ima ih zaista puno, a već pomenuti Pico do Arieiro je jedna od tih tura. Ipak, ima ih daleko više, gde se obilaze jezera, vodopadi, staze sa neverovatnom vegetacijom.

Posebno je lepo videti Cabo Girao, vidikovac na litici gde je nadmorska visina oko 500 metara, do koga se stiže kolima za 20ak minuta od centra Funšala, i uključen je u južnu turu obilaska ostrva.

Etno selo Santana

Selo Santana na severu ostrva je takođe simpatično i vrlo popularno, sa interesantnim načinom gradnje, mada nas nije nešto posebno oduševilo. Samo zbog ovog sela ne vredi kretati na put, ali je sasvim u redu ako je uključeno u neku dnevnu turu, kao recimo tura na ovom linku, koju lako možete rezervisati online.

Za kraj vam ovde ostavljam i spisak ostalih tura koje sam odabrao za vas i za koje garantujem da su vredne obilaska!

Funšal

Jedan do dva dana je takođe lepo odvojiti za centar Funšala i vožnju žičarom. Lepo je videti grad u dnevnoj i u noćnoj varijanti. Pravi turistički grad, umiven, doteran, sređen. Park Santa Katarina, Golden Gate Grand Cafe, katedrala u centru, park pored glavnog šetališta, sve što je lepo videti preko dana. U večernjoj varijani je prelepo proći ulicom Rua de Santa Maria, gde se nalazi veliki broj starih autentičnih restorana i barova, punih portugalskog duha.

Prelepi centar Funšala

Mikroklima kao posebna atrakcija

Kao što sam pomenuo, pre svega zbog svog vulkanskog porekla, ali i sopstvene mikorklime. To smo shvatili tek nakon kretanja po ostrvu. Obzirom da se u centralnom delu ostrva nalaze visoke planine, svi oblaci koji prolaze preko ostrva tu ostaju “zaglavljeni”, čime je centralni deo ostrva konstantno oblačan. Iz tog razloga je vegetacija neverovatno bujna i sve je zeleno, iako je Madeira po geografskoj paraleli u ravni sa Egiptom koji je jako suv.

Oblaci zaglavljeni u vrhovima

Neverovatno je da je, na primer, istočna strana ostrva Madeira suva i bez rastinja, iz razloga što je nadmorska visina tek oko 200-300 metara, nema oblaka, samim tim je i manje padavina. Tako raznoliko i toliko šareno ostrvo, u samo 60 minuta vožnje.

Cene

Portugalija je tek za nijansu skuplja od recimo Beograda i cene na ostrvu se ne razlikuju posebno od cena u Lisabonu. Kafa je standardno svuda 1-1.5 evra, dnevni meni ručak u restoranu je oko 10 evra, dok se u snek barovima može jesti za 5-6 evra. Pivo je 2-4 evra, vino 3-5 evra. U Funšalu se nalazi i veliki broj marketa, gde su cene u većim marketima u rangu cena u Srbiji. Cene u Porgualiji su drastično niže od cena u Švedskoj, na primer i dosta su bliže našoj kupovnoj moći. Dnevno će vam biti sasvim dovoljno 20-30 evra, dok su izleti, koje sam pomenuo, još dodatnih 25 evra dnevno.

Sela u blizini Funšala

Koliko dana je dovoljno za Madeiru

Idealno 7. Ako ste se već uputili tako daleko, mislim da nema smisla ostati kraće. Za 7 dana se može proći celo ostrvo, baš onako na tenane. Kupanje na plaži nije sigurno za svaki dan. Mi smo Madeiru obišli u drugoj polivni juna. Iako je klima tokom cele godine blaga, kao ostrvo večitog proleća, računajte da se zapravo najviše u toku godine razlikuje temperatura okeana i jačina sunca. Ako niste za kupanje, onda je neki april ili oktobar verovatno najbolja opcija, jer je sunce u toku leta izuzetno jako, iako temperatura ne prelazi 25 stepeni.

Madeira je pre svega za uživanje u prirodi, šetanju kroz prirodu, planinarenju, kanjoningu, jednom prelepom aktivnom odmoru. Duh Portugalije, okean, ostrvo, kao lokacija kojoj bih želeo da se vratim makar još jednom.

Korisni linkovi:

Smeštaj
Izleti
Moj Youtube snimak sa vrhova Madeire

Novi video na mom Youtube kanalu

Sava Osiguranje
Tagovi:
Jedan komentar
  1. Volim Portugal

    Lep putopis, prelepo ostrovo. Jedino što nije tako lako dostupno, možda je zato i zadržalo svoju lepotu. Avionski letovi nisu pouzdani, a nisu ni jeftini, najbolje je ako se ima para iznajite royal charter service privatni avion. Treba možda probati avanturu nazvanu putovanje prodom ii jedrilicom. Ne znam koliko bi to koštalao. Iz Lisabona jedrenjakom na Madeiru, možda e trajati duže ali ima će se šta pričati

Ostavi komentar