Krit – vodič za letovanje iz ličnog iskustva

Sava Osiguranje

Krit je jedna posebna priča i letovanje drugačije od svega u Grčkoj, a ovim ličnim iskustvom napisanim kroz vodič za sever i zapadnu obalu ću pokušati da vam dam što više saveta. Ostrvo Krit je posebno jer vam daje opciju da se na jednom letovanju okupate u tri mora, nalazi se daleko na jugu, veličine je Crne Gore, sa najboljom hranom i najlepšim maslinovim uljem u celoj zemlji. Istorijski gledano Krit je nekada bio središte Minojske civilizacije. Danas, Krit je odlična opcija i za one koji žele mirno letovanje, kao i za one koji žele da svaki dan obilaze neku novu plažu.

Na Kritu smo u septembru 2021. sa prijateljima proveli 10 noći u samostalnoj organizaciji. Ovo je jedno od onih letovanja bez dece, tako da će saveti u tom domenu izostati. Do samog ostrva naravno došli direktnom avio linijom iz Beograda, mada i tu postoji nekoliko opcija. Obišli smo dobar deo severa, zapadnu obalu i nekoliko mesta na jugu, jer kako god da planirate, nemoguće je obići baš celo ostrvo (čak ni polovinu, ipak ne očekujte Tasos stil). Naše baze bila su mesta Retimno i Hanja, a ovo je savršena prilika da iz ličnog iskustva čujete poređenje ova dva lepa grada, koje smo sve plaže videli, na koji smo način putovali ostrvom i do samog ostrva. Da krenem redom.

Zapadna obala Krita

Avio prevoz do Krita

Odlučlili smo se za direktan avio let iz Beograda do Herakliona (avio kompanija WizzAir koja je te godine i uvela direktan let), dok smo za povratni odabrali avio let iz Hanje, preko Atine (grčka avio komanija Aegean).

Upravo su ova dva aerodroma i jedine opcije za turistički dolazak do Krita. Ako putujete preko agencije onda verovatno već imate čarter let, ali ako put organizujete sami, znajte da preko Atine (Aegean) uvek imate opciju dolaska na Krit, ukoliko kojim slučajem WizzAir direktno prestane da leti (umeju ove sezonske linije da drže godinu ili dve, kao nekada Rodos).

Avionom iznad Egeja

Cene avio prevoza variraju. Nas je pravac do Herakliona-Irakliona (WizzAir) sa prtljagom koštao oko 70 evra po osobi (bukirali u aprilu za septembar), dok nas je povratni let iz Hanje stajao oko 100 evra po osobi (bukiran 15 dana pre polaska), čime smo zbirno sa velikim koferom izašli na oko 170 evra po osobi (uz fleksibilnu opciju pomeranja povratnog avio leta).

SAVET ZA REZERVACIJU ŠTO POVOLJNIJEG LETA: Avio letove možete potražiti i rezervisati idealno putem Kiwi sajta vrlo jednostavno. Ovo je pretraga i logika koja garantuje pronalazak najpovoljnijeg avio leta. Najpre unesite mesto iz koga polazite, a nakon toga kao destinacije na koje letite Heraklion i Chania (mogu se u jedno polje uneti i dva grada). Kod datuma polaska, nemojte odabrati samo jedan dan, već možete selektovati period od do kada polazite, takođe i za povratak, od do kada želite da se vratite. Ako na primer odaberete polazak 1-5. jul a žalite da ostanete najmanje 7 dana, za povratak odaberite 8-15. jul. Time ćete imati teoretski najmanje 7 noći, a najviše 14, gde ćete kao rezultat dobiti najpovoljniji povratni avio let u tom periodu. Kod rezultata u delu “BAGS” možete odabrati da li nosite manji kofer ili veći, kako bi dobili što precizniju cenu povratnog leta. Ovde možete i bukirati svoj let.

Rentacar na Kritu

Vaše letovanje na Kritu može biti organizovano na tri načina:

 • Biti u jednom mestu tokom celog letovanja
 • Uzeti auto i obilaziti najlepše plaže Krita
 • Miks dve navedene opcije

U razgovoru sa ljudima koji su boravili na Kritu, okvirno dve trećine se odlučilo za opciju rentiranja automobila. U tu svrhu vam mogu preporučiti sajt Discover Car, uz napomenu da nikako ne čekate poslednje dane, već bukirate što ranije. Ovde ću imati nekoliko jako važnih informacija za vas, zato ovaj deo o rektiranju auta čitajte pažljivo.

Mi smo auto rezervisali mesec dana ranije i imali smo veliki problem. Bukvalno je na parkingu (iako je jaka rentacar kompanija) ostao samo jedan auto, a cena je bila 30-40% veća nego da smo rezervisali mesec ili dva dana ranije.

Mi smo rentirali Suzuki Ignis

Razlog ovoj navalici je prosta činjenica da se mnogi odlučuju da upravo kolima obilaze ostrvo i u to smo se uverili kasnije, gde smo na svakoj plaži viđali gomilu automobila koji očigledno pripadaju nekoj od rentacar kompanija. Cena rentacara varira od veličine automobila, videćete već na samom sajtu i kreće se već od 30 evra za dan. Svakako uzmite opciju potpunog osiguranja jer tako nećete imati nikakvih problema.

Autoputevi na Kritu

SAVETI: Na tačno ovoj stranici sajta možete rezervisati auto koji će vas čekati na aerodromu u Heraklionu. Uradio sam detaljnu analizu 8 sajtova za rentiranje automobila i ovaj sajt je ubedljivo najpregledniji i najpovoljniji. Do sada mi se i više čitalaca javilo da su uspešno prošli rezervaciju kao i preuzimanje auta. Sve je radilo besprekorno. Potrebno je samo da pazite na nekoliko detalja:
1. Kad odaberete datume i pretragu, u filteru levo (Refundable deposit) imate razne opcije koje možete da čekirate. Bitno je da znate da pri dolasku i uzimanju auta, za većinu automobila se traži depozit na platnoj kartici i to je potpuno normalno. Vi možete odabrati one aute za koje je depozit do 500 evra, umeto nekih gde je depozit veći. Time sužavate izbor, može se desiti da se ne prikažu jeftiniji automobili, ali eto, smanjujete depozit koji će vam rezervisati do povratka auta.
2.
Takođe u meniju levo, imate deo Payment type. Tu možete odabrati automobile za koje ne morate platiti kompletnu rezervaciju odmah, već recimo samo 30%, a ostatak po dolasku.
3.
Zanimljiva opcija je i u delu Optional extras, a to je deo Aditional driver, koju ako čekirate, prikazaće vam se automobili kod kojih NEMATE doplatu za dodatne vozače koji smeju voziti auto. Mi ovo nismo čekirali, pa je od nas troje vozača morao samo jedan jadan da vozi 10 dana 🙁
4.
Takođe,kod ovog sajta, kada unesete lokaciju, dobijate tačnu tu lokaciju gde će vas čekati auto! Kod drugog sajta koji sam razmišljao da vam preporučim, lako se može desiti da tražite auto na jednom aerodromu, a da vam ponude na drugom koji je 100 km dalje.. što je totalno van logike i da greškom rezervišete pogrešnu lokaciju, što je suludo.

Nemojte da vas svi ovi saveti uplaše. Rezervacija je vrlo jednostavna. Samo sam želeo da vam skrenem pažnju na nekoliko detalja koji vam mogu olakšati putovanje.

Svakako je velika prednost ovog sajta što kod svih automobila imate opciju besplatnog otkaza i povraćaja novca, stoga je svakako dobro rezervisati auto što ranije, već sada, pa ako se slučajno planovi promene, možete otkazati i novac će vam biti vraćen nazad na karticu. Jeftiniji sajt sigurno nećete naći, a doći pa na licu mesta rezervisati auto može biti veliki rizik.

Lokacije za preuzimanje automobila

Ljudi najčešće rezervišu auto na ove tri lokacije: Heraklion aeodrom, Rethymno downtown i Hanja (Chania) aerodrom. Sve sam vam ovde direktno linkovao da ne pogrešite, u zavisnosti gde želite da pokupite auto.

Jedna od mapa Krita

Najvažnije o Kritu

Probaću da vam u što kraćim crtama dam smernice i opišem logistiku kretanja na Kritu. Sezona na Kritu traje skoro pola godine. Kažu lokalci da je već u junu more pretoplo, jul i avgust je dosta jaka vrućina, septembar i polovina oktobra sjajni. Ukratko, iz ugla istorije, Krit je nekada bio središte čuvene Minojske civilizacije i u to ime vam preporučujem da u svoj program uvrstite obilazak palate u Knososu, pored Herakliona. Ja u ovom tekstu neću mnogo pisati o istoriji.

Najveća turistička mesta i generalno mesta u kojima odseda 90 posto turista nalaze se na severnoj strani Krita. Prema onome što sam imao prilike da vidim, na severu je more korektno, ali lošije u poređenju sa onim što se nalazi na jugu (Libijsko more) i Zapadu (Mediteran). Istočnu stranu nismo obilazili jer je bilo nemoguće sve ubaciti u 10 dana, ali ostaje za neku narednu godinu (i poseban tekst).

Južna obala je nešto posebno (plaža Elafonisi)

U praksi, turisti odsedaju na severu, a kolima jednodnevno obilaze plaže na jugu i zapadu. Za obilazak plaža na zapadu najbolje je odsesti u gradu Hanja, o kome ću tek pisati. Retimno i Heraklion su logistički takođe dobre opcije ako želite da obiđete jug, jer vas od tih plaža deli 45 minuta do sat vremena vožnje (uz napomenu da nismo bili smešteni u Heraklionu, ali sam čuo lepe stvari, kao i o mestu Hersonisos). Kako bi napravili što bolji plan obilaska plaža, pogledajte i koje su najbolje plaže na Kritu prema sajtu Beach Atlas.

Pejzaži na putu ka jugu Krita

Na Kritu jako duva vetar i to je opšte poznata činjenica. Kako bi što bolje isplanirali dane, koristili smo aplikaciju Windy i prema njoj pratili jačinu i pravac vetra, shodno tome rotirali planove (na primer Elafonisi plažu smo pomerili za dva dana i time nam je vetar bio upola slabiji). To nije bilo kakav vetar, ume biti vrlo jak, vrlo neprijatan i dosadan. Ali uz dobar plan sve može biti skoro savršeno.

Plaže na jugu su prelepe i ceo jug, koji je vrlo nenaseljen, ima neku posebnu draž. Na zapadu nas je oduševila plaža Falasarna kao i čuvena (pomenuta) Elafonisi. Te plaže je malo teže ali svakako moguće obići ako ste smešteni u Retimnu ili Heraklionu, kao što je plažu Triopetra ili Matala užasno teško daleko obići ako ste smešteni u Hanji. Zato vam je potreban dobar plan, a ja ću vam detaljno opisati naš kao i mesta u kojima smo odseli.

Zalazak u Hanji

Retimno i plaže u okolini

Turističko mesto posebnog šmeka, nalazi se na oko sat vremena vožnje od mesta Heraklion (Iraklio) i samog aeorodroma, bio je naša prva smeštajna tačka. Tu smo ostali 4 noći, a lagano smo mogli i više.

Retimno je veliko mesto, kao neka 3 manja spojena grčka gradića i jako mi se dopada što ide uz samu obalu i plažu. Ne postoji tačka u kojoj se ne nalazi neki fin plićak za kupanje, kafić, restoran, beach bar. Mesto je vrlo “walking friendly” sa prelepom stazom za šetnju i generalna energija je super.

Taverne u Retimnu

Stari grad nije veliki ali je jako simpatičan sa puno prelepih taverni. Tu je i stara Venecijanska luka u kojoj se nalazi puno ribljih restorana. Kao neko ko uvek razmišlja o digitalnom nomadstvu i posebno voli mesta koja imaju puno lepih restorana i kafića, stekao sam utisak da je Retimno mesto u kome bih mogao da ostanem i mesec dana.

Nama je Retimno bio baza za obilazak juga ostrva i plaža Triopetra i Skinaria, dok nam su nam plaže Matala i Kalipso ostale za neki naredni dolazak (jer znam da itekako vrede). U blizini samog grada Retimno smo obišli plažu Spilies i nismo se pokajali.

Venecijanska luka u Retimnu

Smeštaj u Retimnu smo početkom septembra platili oko 35 evra po osobi, sa uključenim doručkom. Teško da bilo šta po osobi možete pronaći ispod 20 evra, što mislim da je stvarno više nego korektna donja granica za ovaj deo Grčke. Za vas sam ovde izdvojio listu smeštaja koji nisu preterano skupi, a imaju odlične ocene i uključen parking. Ako se slučajno pogubite ili odložite pretragu smeštaja, uvek se možete vratiti na ovaj tekst i ovaj link kao savet i listu. SAVET: nećete mnogo pogrešiti oko lokacije jer mesto nije veliko. Na mapi gledano, što ste više levo, bliže ste centru i starom gradu, dok je ka desno manja gužva.

Centar noću

Plaža Triopetra 

Da krenem i sa opisom najlepših plaža. Kao što sam pomenuo, plaža Triopetra nalazi se na samom jugu. Do nje smo putovali oko 55 minuta finim lokalnim putem kroz planinsko područije Krita. Oduševio sam se širinom i lepotom plaže. Zaštini znak su tri ogromne stene u levom delu plaže. Komplet sa dve ležaljke i suncobranom, i kafom gratis, nas je koštao samo 5 evra i moram priznati da je bio poseban šok, jer smo očekivali veće cene.

Triopetra

Voda na Triopetri je fantastična, kao jedan veliki bazen sa vildjivošću preko 30 metara. Bilo je uživanje biti na tako lepoj i velikoj plaži bez gužve. U blizini se nalazi taverna na samoj plaži, tu smo ručali a cene su bile više nego korektne, gde nas je fin ručak sa pićem, po osobi koštao oko 15 evra. Imali smo puno sreće sa vetrom i generalni utisak je da bih se vrlo rado vratio na ovu lepoticu od plaže. Još i podatak da je parking ogroman i besplatan, kao na većini plaža na Kritu.

Tri kamena

Plaža Skinaria

Samo je jedna od tri prelepe plaže koje možete obići u tom delu Krita na jugu. Sličan put kao i kod Triopetre, sa jednim ranijim odvajanjem, naravno potreban je auto i gotovo nemoguće doći lokalnim bus prevozom. Parking je takođe bio besplatan.

Plaža Skinarija je zapravo manja uvala, sa nešto većom gužvom nego Triopetra, malo skupljim ali i lepšim restoranom. Cena ležaljki je bila identična kao na prošloj plaži (5 evra komplet). Uz ostale dve plaže (Kalipso i Plakias) u blizini, celo ovo područije može biti odlična tačka i za više dana letovanja, ako želite da uživate u plažama bez nekog posebnog zabavnog sadržaja i teoretski se može pronaći smeštaj u mestu Plakias. Moram priznati da sam iznenađen koliko lepih smeštaja se tu nalazi, a to mesto može biti i fina polazna tačka za obilazak i nešto daljih mesta Hora Sfakion ka zapadu (40 km, sat vremena vožnje) i Matala ka istoku (72 km, 1:30h).

Skinaria

Voda je u ovom delu obale takođe bila jako bistra i lepa za kupanje, uz fenomenalnu vidljivost u vodi i bez talasa, ali ako bih birao, pre bih se vratio na plažu Triopetra.

Na Kritu smo potpuno uživali

Plaža Spilies

Bila je naš izbor za poslednji dan pre odlaska u mesto Hanja. Nalazi se jako blizu Retimna, a kao što sama reč kaže, reč je o plaži oko koje se nalaze dve male pećine. Jedna je čak prirodni tunel kroz koju možete proći dok ste u samoj vodi. Ova plaža inače leži na toj severnoj strani (na mapi je možda ispravnije reći Kritsko more) i za moj ukus je nešto lošija i mutnija voda od one na jugu. Ipak su to dva različita mora.

Plaža Spilies okružena liticama

Plaža Spilies je vrlo mala ali je cena ležaljki takođe vrlo povoljna (5 evra komplet, iako bi lagano mogli da povećaju cenu). I tu se nalazi jedan sjajan i vrlo povoljan restoran, gde smo za samo 10 evra jeli fantastičnu porciju orade.

Besplatni dezert u restoranu

Ekskurzije iz Retimna

Ukoliko niste rentirali auto ili iz bilo kog razloga želite da drugome prepustite organizaciju obilaska popularnih plaža koje su malo dalje, mogu vam preporučiti da putem ovog sajta jednostavno rezervišete svoj izlet iz Retimna. Posebno bih izdvojio obilazak čuvenog ostrva Balos, gde je u cenu uključen aubotus + brodić + ručak, bez dodatnih troškova.

Za preporuku je i obilazak plaže Elafonisi (prevoz, bez uključenog ručka). Izlete je moguće otkazati uz povraćaj novca 24 sata pre polaska.

Roze pesak na Elafonisi plaži

Tu su i interesantni izleti Samaria Gorge hajkinga, piratski brod, obilazak Herakliona, pa čak i nešto skuplji obilazak Santorinija! Mi naravno nismo imali vremena za sve to, ali dobro je znati da postoji opcija.

Grad Hanja

Nakon Retimna produžili smo u grad Hanja (Xania, Chania), koji se nalazi na oko sat vremena vožnje od Retimna, odnosno oko 2 sata vožnje od aerodroma u Heraklionu. Hanja je jako specifično mesto, koje broji preko 100.000 stanovnika. Nije klasičan turistički već pre svega grad koji živi i funkcioniše tokom cele godine.

Hanja noću

Od Hanje nisam ništa posebno očekivao, a dobio sam puno, posebno samim centrom koji je fantastičan. Jedina “mana” našeg letovanja bila je ta da smo preko dana bili po plažama, a centar obilazili samo noću, tako da nemam krštenu fotografiju centra Hanje preko dana.

Slično Retimnu, na samoj obali je stara Venecijanska luka oko koje se nalazi puno prelepih restorana. Dalje se proteže prelepo šetalište kroz sam centar, koji je okružen prelepim kvartovima, sa uskim ulicama i puno prelepih autentičnih taverni. To gradsko jezgro je jako veliko, veće od starog dela Retimna. Hanja je pravi grčki grad.

Centar Hanje

Boravak ovde potencijalno može biti komplikovana ukoliko niste došli kolima. Hanja je veliko i jako razuđeno mesto. Centar i plaža su udaljeni preko 4 kilometara i neka vrsta prevoza, eventualno gradskog, vam je pod obavezno.

Smeštaj u Hanji možete potražiti i rezervisati ovde, gde sam za vas kroz filtere izdvojio objekte sa odličnom ocenom i korektnom cenom. Samo unesite datume dolaska. Mi smo bili smešteni u fantastičnom rizortu Zeus Village Adults Only, ko je na 10 minuta kolima od centra, u mestu (predgrađu Hanje) sa nazivom Agioi Apostoli. Samo naselje ima tri manje plaže i može biti fina opcija ako niste kolima, a da odlazak u centar organizujete gradskim redovnim linijama kojih imana svakih 15 minuta. Smeštaj u Agioi Apostoli pogledajte ovde.

Zeus Village Adults Only

Strateška ideja nam je bila da obilazimo kolima plaže koje su na 30 do 90 minuta udaljene od Hanje, a takođe i sam centar kolima, stoga nismo želeli da budemo u strogom centru.

Hanja vs Retimno

Iz Hanje smo obilazili fantastične plaže, ali pre nego krenem u prikaz istih, najpre ću vam uporediti Hanju i Retimno, obzirom da je to pre svega mene zanimalo, a sigurno će zanimati i mnoge koji na Krit prvi put dolaze.

Plaža svuda u Retimnu

Retimno je drastično manji od Hanje, time i dosta lakši za pešačenje i kretanje. Samim tim ima dosta bolju logistiku smeštaj-centar-plaža i može biti odličan “upgrade” za sve one koji vole da letuju u malim mestima ali bi da probaju nešto veće. Gde god da se smestite u Retimnu plaža će vam biti blizu i realno je da se odmah tu možete i kupati.

Hanja sa druge strane ostavlja dosta bolji utisak u samom centru. Da se razumemo, Retimno takođe ima jako sladak stari grad, taverne, restorane, ali Hanja nudi više u tom segmentu. Mi smo tri večeri zaredom obilazili centar Hanje i nije nam dosadio. Retimno u tom smislu zahteva manje dana (večeri). Sa druge strane, u centru Hanje se možete “lakše izgubiti” dok je u Retimnu to malo teže.

Jedan od najlepštih kafića u Retimnu

Ukoliko u glavi imate Elafonisi i Falasarnu kao obavezne plaže za obilazak kolima (a koje ću tek opisati), onda će biti dobro da ih obilazite iz Hanje (mada smo upoznali i ljude koji su to radili iz dosta bližeg ali manjeg mesta Kisamos koji možda treba uključiti u razmatranje). Ove dve plaže je jako naporno kolima obići ako ste smešteni u Retimnu. Ipak, Retimno ima bolju poziciju za obilazak juga i plaža koje sam već pomenuo.

Šoping u Hanji

Možda kao i nama ovaj izbor ne mora biti ILI ILI već i jedan i drugi grad. Ako nemate auto i oslanjate se samo na autobuse, pri čemu slećete u Heraklion a ne želite na istok već na zapad, onda bih svakako pre preporučio Retimno, jer, kao što sam rekao, lakši je za doći i obići, a opet postoje opcije ekskurzija do daljih plaža.

Plaže u okolini Hanje

Ovako bih nazvao segment koij sledi, čisto kao naznaku da smo plaže koje ću opisati obilazili iz Hanje, ali je pojam “okolina” na Kritu svakako malo širi.

Plaža Falasarna

Sasvim je OK ako ovo pročitate i kao Falarasna, ja sam je tako danima zvao, čitao i spelovao na Instagramu. Pouzdano znam, na osnovu reakcija, da je ova plaža mnogima omiljena na Kritu. Plaža se nalazi na zapadnoj obali, na Mediteranu, što ujedno znači i fantastične zalaske direkt u more. Od Hanje do Falasarne vam je potrebno oko 50 minuta kolima.

Prelepa voda na plaži Falasarna

Plaža je ogromna, dužine nekoliko kilometara i dele je 5 restorana. Mesta ima na pretek. Za razliku od juga Krita, ovde su ležaljke i dosta skuplje, obzirom da plaža važi za jako popularnu. U septembru, kada smo mi boravili, cena se kretala 30-20-10 evra za komplet, od prvog ka poslednjem redu. Ljudi koji su boravili u avgustu kažu da su te cene duplo veće u sred leta.

Gledano ka vodi, skroz levo postoji deo gde se može doći “direkt na pesak” koji je inače baš u tom delu, na momente roze, što je posebna atrakcija ove plaže. Voda je inače fantastična sa ogromnom i lepom proznačnošću, što je velikim delom razlog zašto ljudi vole ovu plažu. Baš po toj “vidljivosti” u vodi meni je u samom vrhu sa plažom Triopetra.

Ležaljke na plaži Falasarna

Za kraj dana jedan savet, preskočite restorane na plaži i večerajte u Gramboussa. Nemojte se čuditi što ima preko 4.800 recenzija na Google Mapi. To je takva jedna fantazija od hrane da bih se samo zbog tog restorana sutra vratio na Krit.

Fantazija od hrane u restoranu

Plaža Elafonisi

Mnogima asocijacija na Krit, definitivno najkomercijalnija i najpopularnija plaža posebne prirode. Dosta je daleko, čak i od Hanje, potrebno vam je oko 90 minuta vožnje u jedom pravcu, ne baš idealnim vijugavim putem. Ukoliko ne želite da vozite ili nemate auto, možete lako rezervisati obilazak Elafonisi plaže iz Retimna ili obilazak iz Hanje, zavisno gde ste smešteni.

Jedna stvar je sigurna, morate dobro da poranite. U septembru je to značilo dolazak na plažu do 11 (oko 9.30 najkasnije krenuti iz Hanje), a kažu da je u sred leta to još sat, dva pre.

Čuvena Elafonisi plaža

Elafonisi je pre svega jedna fantazija od prirode, nešto što najviše podseća na lagunu, ukombinovanu u veliko poluostrvo, duž koga se nalaze ležaljke. Voda je prelepa, posebno strana okrenuta ka istoku. Kao i kod ostalih plaža, velika mana su vetrovi koji bukvalno ubijaju od jačine i jako smaraju kod leškarenja ovde.

Komplet dve ležaljke i suncobran je u septembru koštao korektnih 10 evra, bez cenovnih razlika. Toalet (jako uredan i čist) se naplaćivao jedan evro. Na samoj plaži je inače moguće i konzumirati neke od vodenih sportova, gde je recimo SUP (stand up pedal) oko 15 evra za sat vremena (kad nema vetra idealno) a tu je i Kite surfing, idealan upravo zbog ovih vetrovitih prilika.

Elafonisi

Kaoi kod Falasarne, savet da takođe preskočite restorane na plaži i ručajte (večerajte) u mestu Elos. Neću favorizovati niti jedan restoran, sami odlučite, ima ih više.

Još da dodam da se u blizini Elafonisi plaže nalazi i plaža Kedrodasos, po mnogima jedna od najlepših na Kritu. Mi je nismo posetili jer je bilo nemoguće sve konzumirati na maksimum. Napomena, da plaža nema ležaljke i da je često konzumiraju nudisti. Ali je u svakom smislu “pure nature”.

Šeitan Limani

Dosta bliža Hanji, na samo 30 minuta ka istoku, dosta lakša za obilazak, posebna je atrakcija na Kritu. Šeitan Limani (preko 5.000 recenzija na Google mapi) u prevodu znači Đavolja luka. Zapravo je reč o jednoj uvali okruženoj stenama, koje odaju utisak đavoljeg roga. Posebne maskote ove plaže su koze (rog-koza.. Kakva slučajnost) kojih ima na sve strane i turisti ih često hrane.

Šeitan Limani

Parking je i ovde kao i kod svih gore pomenutih plaža bio besplatan, ali zbog “veličine” plaže ovde zaista treba doći ranije. U odnosu na ostale plaže ovde nema ni suncobrana ni ležaljki i stiče se utisak da je dovoljno provesti 2-3 sata na Šeitan Limani plaži, što mnogi kombinuju sa plažama Stavros ili Kalathas. Nisam siguran da postoji gradski prevoz do ovih plaža, parking je bio pun rentacar vozila.

Na relaciji parking – plaža će vam biti potrebna malo bolja obuća tipa patike i 10 minuta laganog planinarenja.

Balos

Takođe jedna od najpopularnih plaža i posebna prirodna atrakcija zapadnog Krita. Mnogi je obilaze u formi ekskurzije iz Hanje i Retimna, što je u neku ruku i najbolja opcija obzirom da se ide brodom i nema planinarenja. U cenu je uračunat prevoz autobusom do luke, karta za brod kao i ručak na brodu, obzirom da na Balosu nema nikakvih restorana a tura traje veći deo dana.

Zbog gustog rasporeda mi nismo obišli Balos. Neki to čine kolima, što jeste avantura ali i naporan hajkinga preko planine. Rentacar kuće naglašavaju da ne pokrivaju nikakvu štetu, čak i ako imate osiguranje, ukoliko posetite Balos i nešto se desi. Ostavljam ovde jednu tuđu fotku sa Instagrama, pa sami odlučite da li ćete ići.

Ostale plaže u okolini Hanje

Ostaviću vam i nekoliko ideja za nešto bliže, ali manje atraktivne plaže. To su pre svih: Yannis BeachAgii Apostoli Beach, Agia Marina i predstavljaju plaže do kojih lako možete doći čak i gradskim autobusom, a ako se smetite u mestu Agia Apostoli, predgrađu Hanje, ove plaže će vam biti skoro ispred nosa. Agia Marina je inače i mesto koje je odmah nakon Agi Apostoli, i možete ga razmotriti ako želite nešto manje od Hanje, a opet blizu.

Plaža Agioi Apostoli

Ako želite da vidite nešto više od plaža i rezervišete neki od preko 20 interesatnih izleta, to možete učitini putem ovog sajta. Plaćanje i rezervacija je online brza i jednostavna, a imate i pravo na otkaz 24 sata pre ekskurzije. Cene često mogu biti niže od onih koje nude agencije.

Cene na Kritu

Ovde ću govoriti generalno o cenama na celom ostrvu. Prvi utisak je da cene nisu “opasne” i u mnogo čemu su niže od Crne Gore. Kafa se kreće od 1.5 do 3 evra za Frape (hladan nes). Ručak može poprilično da varira, a nas je fin prosečan ručan sa pićem koštao 12 do 15 evra po osobi, odnosno 20 evra ako je u pitanju neka bolja porcija ribe.

Riblji tanjir za 2 osobe

Neke od cena u restoranu: Tzatziki 3-4 evra, Grčka salata 4-6 evra (velika), Suvlaki 5-8 evra porcija, lignje 8-10 evra, riba orada 10-20 evra, malo točeno pivo 2.5 evra, veliko 3.5, vino kuće 3.5-5 evra za pola litre.

Puno je velikih marketa, pa se i tako možete snabdevati. Znate i sami da je izbor u Grčkoj ogroman, pa je market stvarno teško zaobići. Cene su malo veće nego kod nas.

Taverne na svakom koraku

Čuveno maslinovo ulje smo pronalazili od 5 do 10 evra za litar. Inače kažu da je maslinovo ulje sa Krita najlepše i nešto posebno u celoj Grčkoj.

Generalni utisak o Kritu

Krit je definitivno jako širok pojam, Grčka u Grčkoj, jedna ogromna celina samo za sebe. Od jednog Krita možete napraviti najmanje četiri potpuno različita letovanja. Sve opisano je vodič za dva letovanja u jednom. Mi smo uspeli da upakujemo Retimno sa jugom i Hanju sa zapadom, u jedno letovanje, a svako je moglo biti priča za sebe. Istok je tek organizacija za sebe sa prelepim mestima Herosnisos, Agia Pelagia, Agios Nikolaos, Sitija, Vai.. Jug sa ostrovom Chrisi, mestima Matala, Hora Sfakion, Lutro..

Naše malo društvo

Velika prednost Krita je duga sezona koja traje od sredine maja do sredine oktobra, i kada god da dođete, voda će biti topla i sjajan za kupanje. Krit je neiscrpna inspiracija za svako leto koje predstoji, Krit je nešto posebno.

Ukoliko smatrate da vam je ovaj tekst pomogao, moj trud možete nagraditi tako što ćete putem linkova ispod izvršiti rezervaciju smeštaja, rentacara ili ekskurzije po identičnoj ceni kao da rezervišete direktno, ali ću ja biti nagrađen malim procentom od strane njih. Hvala na čitanju.

Korisni linkovi

Pretraga avio letova
Rentiranje automobila na Kritu
Web sajt Krita – Turistička organizacija Grčke
Windy aplikacija za praćenje vremena i vetra
Smeštaj po preporuci u Retimnu
Smeštaj po preporuci u Hanji
Zeus Village Adults Only u blizini Hanje
Ekskurzije iz Retimna
Ekskurzije iz Hanje

Novi video na mom Youtube kanalu

Sava Osiguranje
Tagovi:
13 Komentara
 1. Ljiljana

  Odličan tekst, samo bih molila za info, da li ste auto rentirali odmah po sletanju u Heraklion i na kraju tamo i vratili?
  Ja bih sa suprugom sličnu varijantu kao vi, Retimno i Hanja, ali ne bi iznajmljivali auto svih 12-14 dana koliko planiramo da ostanemo, nego samo napr.7 dana u sred letovanja. Najveća nedoumica mi je kako iz Herakliona do napr.Hanje pri dolasku bez auta? let je uveče, oko 22h, ne verujem da ima gradskog prevoza, a za taxi je daleko.
  Hvala unapred!
  Pozdrav!
  Ljiljana

 2. Miloš Petrović

  Pozdrav Ljiljana, hvala na lepim rečima 🙂 Mi smo auto rentirali odmah u Heraklionu. Ako idete do Retimna, možete tako kasno i busom, samo vidite raspored. Ipak, Hanja je dalje i teško je tako kasno doći sa presedanjem do tamo. Opcija transfera direkt to Hanje je moguća opcija, ali ne i jeftina, pa je možda zato bolje odmah uzeti auto. Oko vraćanja auta, pogledajte na linku koji sam naveo u tekstu, moguće je kod nekih rentacar kuća auto vratiti u drugo mesto, recimo u Hanju.

 3. Dragan

  Pozdrav Miloše
  Ja planiram put na Krit u julu i samim tim vam hvala za ovako opširan i nadasve inspirativan tekst vezan za Krit. Na na sreću ili ne (kako za koga) putujem sa decom(12 & 8g.) i jako su mi važni detalji koje ste opisali i dali u tekstu. Imam par nedoumica oko plaža gde NE treba ići jer su veliki talasi i gde je nemoguće kupanje upravo zbog dece!? I da li je možda bolje za prvi put otići na istok sa decom i videti taj deo pa sledeći put ovo što ste vi videli? Hvala na odgovoru

 4. Miloš Petrović

  Pozdrav Dragane. Malo mi je teže da sagledam iz ugla boravka sa decom. Nema nigde posebno velikih talasa, ali ima jakog vetra i on je najčešće na zapadu. Mislim da je Retimno uvek dobra opcija, a mesta na istoku nisam obišao, ali čujem lepe informacije. Ne znam koliko sam vam pomogao.

 5. Marija

  Zdravo Milose, super tekst, bas dosta korisnih informacija, reci mi samo, je l iznajmljuju ljudi motore? Vidim da uglavnom na Kritu govore o iznajmljivanju automobila pa me zanima da li je to zbog puteva ili samo nisu ljubitelji motora 🙂 hvala 🙂

 6. Miloš Petrović

  Hvala puno 🙂 Ima ih itekako, samo ja nisam obraćao pažnju

 7. Jelena

  Zdravo Miloše,

  Oduševljena sam tekstom,pronašla sam sve što me zanimalo.
  Hvala na ovako detaljnom,živopisnom i korisnom putopisu.

  Pozdrav

 8. Sanja

  Hvala na tekstu, mnogo mi je pomogao pri izboru letovanja ove godine.
  Jedno pitanje, kakvo je mesto Agioi Apostoli uvece za setnju i veceru? ili je neophodno da se svako vece ide do Hanje zbog zanimljivog sadrzaja?

 9. Miloš Petrović

  Hvala Sanja. Agio Apostoli je jako miran deo u večernjim satima, tek par restorana pored mora. Više kao relaksacija. Centar Hanje ima nemerljivo više sadržaja. A možda je i stvar u balansu 🙂

 10. Aleksandra

  Odlican tekst! Mnogo korisnih informacija. Ono sto je mene zacudilo dok sam istrazivala Krit su cene na ostrvu. Da li su zaista malo skuplji u odnosu na Crnu Goru?
  Takodje, zanima me cena taksija/prevoza, pogotovo od Hanje od Elafonisi plaze. Da li znate koliko kostaju cene taksija (ne rent a car)?

 11. Miloš Petrović

  Ne bih mogao da kažem da su skuplji. Mnoge ležaljke su 5 evra, to je povoljnije nego u CG. Taksi nismo koristili, ali je okvirno kao u Beogradu, možda malo skuplji. Hanja Elafonisi je jaaako velika distanca.

 12. Tamara

  Odlican tekst.
  Hvala na trudu da se napise, na svim linkovima, slikama…

 13. Dal

  Odavno nisam procitala korisniji i sadrzajniji tekst.
  Svaka cast i hvala 🙂

Ostavi komentar