Himara, Dhermi, Valona i Jonsko more – Letovanje u Albaniji 3. deo

Sava Osiguranje

Nakon opisa putovanja do Albanije i teksta o letovanju u Sarandi i Ksamilu, došao je red da pročitate i savete o najlepšem delu albanskog mora. Ljudi generalno najviše govore o Sarandi i Ksamilu na jugu, takođe i o Draču na severu. Ipak, ono najlepše, nalazi se upravo između tih mesta, odnosno na potezu Valona-Saranda.

Jonsko more je posebna priča. Najlepše boja mora, prelepe šljunkovite plaže i letovališta drugačija od svega na severu, a opet sa manjom gužvom nego recimo u Ksamilu. Sve to sam svojim očima video nakon letovanja u Sarandi, kada sam sa ekipom produžio boravak još 5 dana i obišao sve najlepše plaže na tom potezu.

Jonska obala – plaža Jale

U tih 5 dana kupali smo se u mestu Lukove, noćili i kupali se u Borshu, nekoliko noći proveli u Himari, kupali se na čuvenoj Jale plaži, Livadi i Djipe, videli koliko je lepa Llamani, odlepili na Dhermi i na kraju dve noći proveli u Valoni, gde se te najlepše plaže završavaju (ili počinju, zavisno odakle dolazite). Opisaću vam svako mesto i prikazati fotografije sa istih, uz to i dati smernice za odabir smeštaja.

Jonska obala u Albaniji

Iako je naše putovanje bilo od Sarande ka Valoni, opisaću vam mesta od Valone ka Sarandi. Ako ste se odlučili za ovu regiju, velike su šanse da ćete iz pravca Valone i doći, zbog toga ovaj redosled. Dok ću Valonu opisati na kraju, jer je više grad, manje more i totalno je van kategorije.

Mala uvodna geografija

Od Valone ka jugu sve se menja! Izuzetno visoka planina Čika (oko 2.050 mnv) i nacionalni Park Llogara (koji možete posetiti jer će vam biti usput) prirodna su granica na kopnu između Jadranskog i Jonskog mora, dok je na samom moru to deo koji se zove Ortranska vrata. Plaže pre uspona na Čiku, oko Valone, i nakon Čike, su nebo i zemlja. Tlo je potpuno drugačije i plaže su posebna priča. Moram da vam priznam da mi je ovaj tekst najdraži i dok evociram uspomene, sa zadovoljstvom vam sve ovo pišem. Definitivno moj omiljeni deo albanske obale!

Pogled sa planine

Dhermi

Prvo mesto nakon ogromnih serpentina i neverovatnog pogleda na jonsku obalu. Deo koji makar po terenu i brdima najviše podseća na Dalmaciju. Dhermi je malo naselje u samom brdu, ali deo oko plaže je naselje za sebe i tu se zapravo prostiru dve ogromne i prelepe plaže Palasa Beach i Dhermiu Beach. Ne zna se koja je lepša, a odvaja ih omanja Peperon plaža.

Palasa beach

Sa jednog kraja Palase do drugo kraja Dhermiu plaže imate okvirno obalom oko 8-9 kilometara.

Obe plaže su jako široke, puno je restorana, kafića i sve je tako zen! Cena ležaljki se kreće od 800 do 1000 leka za dve ležaljke i suncobran, što je duplo skuplje nego u bližoj okolini Valone. Ali gledate i ne pitate zašto je skuplje.. Jer ovaj deo obale je pravo uživanje!

Dhermi

Šta je ovde specifično? Ceo taj potez od 8-9 kilometara je jedno veliko razuđeno mesto, ili možda dva spojena. Kada sam tražio smeštaj na Bookingu i Agodi najviše sam “problema” imao da ovde pronađem nešto dobro. Ne zato što nema smeštaja, već zato što je jako popularno i brzo plane, ali se može uvek nešto fino naći. Naše turističke agencije slabije imaju ovu regiju, ali ako vam treba neki savet ili ponuda, možete mi pisati ovde.

Ključna stvar oko ovog dela je da vam smeštaj ne bude predaleko od plaže, kao i uvek, ali ovde posebno.. Jer je mesto, kao što sam rekao razuđeno čak i brdovito, pa nešto što se čini blizu je 15 minuta hoda do plaže uskim putem za automobile. Zicer je hotel ili okolina hotela Sarajet, na plaži Palasio ili objekat  La Siesta Dhermi apartmana ili okolina tog objekta na Dhermiu plaži.

Još jedna specifičnost je šetalište, koje postoji, ali nije kao recimo prelepo šetalište u Himari ili gradsko šetalište u Sarandi. Itekako je moguće hodati asfaltom pored plaže, ali to nije klasično šetalište i manje je noćnog sadržaja nego u Himari. Kafića i restorana svakako ima.

Svakako, Dhermi sa svoje 3 plaže je jedno bajno mesto na koje jedva čekam da se vratim. Gledali smo boju vode i čudili se kako je moguće da je tako tirkizna, ali bukvalno tirkizna.

Himara

Naredno mesto u kome takođe mogu preporučiti da se smestite je Himara. Prelep mali gradić koje ima najlepše šetalište pored mora od svih mesta koje smo videli i koje duhom jako podseća na Grčku.

Himara je definitvno najrazvijenije mesto između Valone i Sarande, zbog toga i preporuka. Veliki broj kafića, restorana, razonode za decu pored šetališta, a opet logistički odlična lokacija za obilazak plaža koje ću vam dalje opisati. Himara poseduje gradsku plažu i uopšte nije loše, ali pravi biseri za uživanje su malo van.

Himara plaža

Ovde možete potražiti smeštaj, sve je manje više blizu. Što ste bliže obaliveća je gužva za parking, pa kod rezervacije smeštaja preko Bookinga ili Agode (koja ume biti i jeftinija), odaberite smeštaj sa obavezno uključenim parkingom.

Plaža Livadi

Malo mesto Livadi i plaža Livadi, koja je jako velika i široka, oslanjaju se praktično na Himaru, odnosno nalaze se iza brežuljka. Čak i u Livadi mestu možete potražiti smeštaj, ali nećete imati neki bogati večernji program, svakako kolima je sve blizu.

Llivadi plaža

Nama je ta plaža bila specifična po talasima koji su bili taj dan, postoji dobar nagib, nije baš ravna, šljunak je, ali je pravo uživanje. Ka Himari su i prelepe stene, sjajne za fotografisanje. Ima više plažnih barova i totalni je zen.

Plaža Llamani

To je plaža koju smo videli sa brda, pri dolasku u Himaru. Dok je Livadi severno, ova plaža je odmah južno. Tu smeštaja nema, ali ima parkinga, pa lako možete doći do nje. Ležaljke i suncobran su 1.000 leka i spada u malo ekskluzivniju plažu.

Plaža Jale

Uh, naša omiljena, iz više razloga. Nije odmah do Himare, ali se brzo stiže, za nekih 20 minuta kolima. Plaža je izuzetno planski sređena. Veliki parking, ogroman javni deo sa ležaljkama, može i bez naravno. Tu je i nekoliko ekskuzivnih hotela, koji imaju svoje plaže gde je takođe moguć ulaz (okvirna cena 2.000 leka, za 2 ležaljke i suncobran), čak i bazen.

Jale – širi deo

Ipak, nama se najviše dopala mala skrivena plaža, koje je tu najsevernija i do koje se dolazi na prvom skretanju desno, preko rampe gde se naplaćuje parking, do kraja na mali parking, zatim desno opet. Nije toliko primetna pa je samim tim i manja gužva, a prelepo je biti tu, bukvalno šljunak među stenama. Dve ležaljke i suncobran su 1.000 leka a imate i minibar po korektnim cenama.

Jale plaža – “skrivena” uvala

Ko voli kampovanje, na 5 minuta kolima je i Jale kamp, jedan od najhvaljenijih u ovom delu Jonske obale

Plaža Djipe

Izuzetno poznata, ali je nas totalno razočarala. Najpre zbog logistike, gde vam je oko 30 minuta potrebno da ispešačite od parkinga do same plaže. Uboli smo dan kad je bila prljavija voda (ne znam koliko često je tako), nema ležaljki i suncobrana, jure se hladovine, kojih je malo, osim ako nemate suncobran.

Djipe

Vlada hipi, opuštena atmosfera, sa dosta šatora, ali ima i smeća. Iako je hvaljena i prelepa, nama je delovala kao totalni promašaj i vratili smo se opet na Jala plažu, drugi dan zaredom. Vi joj možete dati šansu ako imate više dana, pa javite na Instagramu (MilosPetrovic) kako je bilo.

Mesto Borsh i Lukove

Borsh je izuzetno zanimljivo malo mesto u razvoju sa velikom i lepom plažom. Možda je ovo i najbolji opis. Zašto u razvoju? Dobrim delom ne postoji asfaltni put, dominiraju apartmani i kuće, hoteli skoro da ne postoje. Kafića i restorana ima poprilično puno. Uz sve to, more je prelepo.

Borsh plaža

Na plaži je šljunak, što vodi daje odličnu boju. Ležaljke i suncobran su nešto jeftiniji nego recimo na Jale plaži i Sarandi, i kreću se oko 500-600 leka. Mi smo ovde prenoćili jednu noć i moram vam priznati da smo jedva pronašli smeštaj jer ga nismo bukirali unapred.

Posle svega, smatram da je bolje noćiti u Himari (rezervišite obavezno unapred preko Bookinga ili sajta Agoda) a Borsh obići u jednom danu, osim ako želite jako mirno mesto, sa jako širokom plažom, bez hotela.

Borsh pogled iz jednog apartmana

Slična situacija je i sa mestom Lukove, koje je još manje, sa simpatičnom plažom i nekoliko barova. Ništa posebno, ali potpuno simpatično ako imate veći broj dana na raspolaganju. Ako bih morao da rangiram plaže, ova bi svakako bila poslednja, ali ništa lošija od plaža od onih u Sarandi.

Lukove plaža

Valona

Bukvalno zaslužuje poseban, ne podnaslov, već ceo tekst, ali ću je zbog celine ipak ovde opisati i dati neke osnovne smernice.

Valona je izuzetno lep i velik grad na albanskoj obali, koji se posebno turistički razvijo u poslednjih 10 godina. Najlepši deo je pre svega šetalište, odnosno bulevar koji prolazi kroz grad i izbija na more, prolazeći u velikoj kilometraži pored obale. Celom dužinom bulevara je široko šetalište (lungomare), kafići, restorani. Bukvalno dva dana da šetate po gradu neće vam dosaditi.

Valona plaža

Cene su ispod onih koje smo viđali u Sarandi. Primera radi, espreso kafa i limunada su nas u jednom prelepom kafiću koštali 150 leka (oko 145 dinara).

Valona ima svoju gradsku plažu, ali je izuzetno izuzetno plitka. U ostalom, sve plaže od Valone na sever, uz obalu, a ima ih više su slične. Ako ipak krenete na jug, ima za nijansu lepših plaža.

Lungomare i prelepe palme

Ne preporučujem da se smestite u Valoni na 10 dana pa da obilazite plaže, jer će vam one najlepše plaže biti jako daleko. Najbolje da Valonu dodate svom letovanju uz najmanje dva noćenja, jer osim dana je posebno lepo ostati uveče u Valoni i uživati u velikom šetalištu, restoranima i kafićima.

Centar Valone

Hoteli i apartmani u Valoni – Booking i Agoda (rezervišite na ovim stranicama unapred).

Takođe, iz Valone možete sebi bukirati preko ovog sajta turu obilaska Karaburun zaliva, nekoliko prelepih plaža i pećina, koje su na granici između Jadranskog i Jonskog mora.

Još jedna opcija je i Zvernec ostrvo i pravoslavni manastir. Ostrvce je na jezeru i tu ne očekujte previše, ali je svakako lepo obići mali pravoslavni manastir ako se vremenski uklopite.

Zvernec

Gde letovati?

I posle svega, možda se i dalje pitate gde letovati u Albaniji. Ukoliko volite pesak i plitko, definitivno Jadransko more, odnosno okolina Drača (bez Šenđina, duga tema) sve do Valone. Ukoliko ste ipak za nešto što liči na Grčku i volite da obilazite plaže, onda Himara. Ako volite veća letovališta definitivno Saranda ili Ksamil, a ako hoćete nešto mirnije bez večernjih opcija, sa akcentom na uživanje, onda Dhermi.

I ovde nije kraj mog serijala iz Albanije. Uskoro dolazi još jedan tekst o letovanju u Draču, kako ga ne bi propustili prijavite se na moj njuzleter.

Video sa ovog dela putovanja možete pogledati na mom Youtube kanalu.

Ako vam se dopadaju moje priče, zapratite me na Instagramu i TikToku.

Novi video na mom Youtube kanalu

Sava Osiguranje
Tagovi:
9 Komentara
 1. Boris

  Zdravo Miloše,

  Hvala ti na predivnim putopisima. Oni su možda bili i najznačajniji faktor da ove godine i mi letujemo u Albaniji.

  Potrebna nam je tvoja pomoć. Da li možeš da preporučiš deo Valone u kome treba tražiti smeštaj? Da li je to negde u blizini primorskog bulevara Lungomare ili negde drugde? Idemo našim kolima, pa postoji i pitanje parkinga.

  Hvala ti! Nestrpljivo iščekujemo poslednji nastavak tvog putopisa o Albaniji!

 2. Miloš Petrović

  Pozdrav Borise. Po mo mišljenju, što bliže Lungomare, to lepše. Ali da nije totalno na jug. Nego bliže luci. Možete rezervisati putem linka u mom tekstu. Samo čekirajte opciju parkinga, to je najbitnije.

 3. Da li ima dubine za plivanje u delovima gde su pescane plaze ili mora da se ide daleko od obale ?

 4. Miloš Petrović

  U glavnom mora da se ide jako daleko od obale, tamo gde su peščane plaže

 5. Jelena

  Predivni putopisi. Već dva leta čitam sve najlepše o Albaniji i želim da odem tamo, ali se moj dragi nećka. Posle vaših putopisa, čini mi se da je polako počeo da menja mišljenje. Hvala vam! Nadam se da ću uspeti da ga nagovorim da ako ništa drugo sledećeg leta uzmemo neki bolji auto kod unirent-a, pa da krenemo tamo. Sviđa mi se i Ksamil, i Saranda, i Valona. Prvenstveno to veliko plavetnilo i predivne plaže.

 6. Zoran Kostadinović

  Miloše,

  prilozi vaše grupe su opredelili nas 3 para za letovanje u Albaniji početkom septembra. Opredeljujemo se da nam baza bude Himare.
  Obzirom na različite komentare onih koji su tamo letovali, molim Vašu preporuku: u kom delu tražiti smeštaj i koji link koristiti za preliminarnu rezervaciju?

  Hvala na profesionalnoj posvećenosti!

 7. Miloš Petrović

  Pozdrav Zorane,

  Nećete pogrešiti sigurno. Himare je odlično mesto. U samom tekstu imate link do Bookinga i tačne destinacije. Oko lokacije, izbegnite samo prvu ulicu do plaže, tu je baš gužva, ostalo je manje više sve odlično

 8. Aleksandra

  Zdravo!
  Pre svega hvala na opširnim i korisnim informacijama za sve nas putnike namernike. Jedno pitanje, da li ste na plažama viđali pse? Pitam se da li im je dozvoljeno da budu na plaži, na mnogim mestima nažalost nije
  Hvala unapred i veliki pozdrav

 9. Miloš Petrović

  Pozdrav. Hvala puno! Da, viđali smo, ali ne bih mogao da preciziram tačno gde.

Ostavi komentar