Atina avionom – utisci sa produženog vikenda

Sava Osiguranje

Na listi “city break” destinacija Atina deluje malo zapostavljeno. Slažem se da autobus i nije baš humana opcija za dalji put, ali ako vam kažem da se već za 100 evra može pronaći povratna avio karta, a za 10 do 15 evra dnevno jako dobar smeštaj, dolazimo do posebno dobre matematike koja će dati dovoljan razlog za put u Atinu.

Istorijsko nasleđe koje poseduje ovaj grad, jedinstveno je u Evropi. I dok je Rim muzej na otvorenom, Atinu je potrebno dosta detaljnije istražiti da bi do prave lepote došli. Grčka nije Austrija, ali ni mi nismo Nemačka, pa se sa Grcima po mentalitetu poprilično poklapamo, a iskreno da vam kažem, stvarno nas poštuju i vole (bez ikakve predrasude više puta se lično uverio u to). Razloga je puno da se odlučite za putovanje u Atinu. Ja sam je po prvi put u životu posetio krajem januara 2018. godine, sa devojkom boravio 7 dana, a na kraju smo bili više nego zadovoljni onime što grad pruža.

Atina se prostire u nedogled

U anketama koje sam u toku putovanja podelio na Instagramu i Tviteru, u kojima je učestvovalo blizu 500 ispitanika starih između 25 i 50 godina, čak 45% anketiranih je posetilo Atinu, dok 55% nije. Od onih koji su posetili, 38% je bilo na ekskurziji, a 62% u svojoj režiji, na neki način. U neku ruku rezultati ne iznenađuju, jer Grčka ipak spada u naše komšijske zemlje. Ipak, ekskurzija nije pravo merilo Atine, niti naša letovanja po grčkom primorju, gde upravo leži razlog da Atinu treba posetiti i doživeti, idealno avionom.

Trg Sintagma noću

Avio prevoz

Prevoz autobusom ili kolima ovom prilikom neću analizirati. to ostavljam Alviroviću mlađem, uz to, moje putovanje je bilo upravo avionom. Put od Beograda do Atine traje oko sat i po, a jeftine avio karte trenutno možete kupiti na sajtu avio kompanije Aegean. Savet: bukirajte najmanje mesec dana ranije. Nas je povratna karta koštala 102 evra, sa prtljagom identičnih pravila kao kod WizzAira (jedino u tom segmentu vodite računa, srednji kofer i ručni prtljag). Cena karte, kao i kod svake low-cost kompanije poprilično varira i primera radi, oko Nove godine, cena karte je iznosila oko 180 evra.

Pogled na Atinu

Transfer do grada

Od aerodroma se do centra stiže vrlo lako, metro linijom, i karta u jednom pravcu košta 10 evra i traje 90 minuta. Postoji i opcija povratne karte, koja je 18 evra, ali traje samo 48 sati. Metro saobraća na svakih 30 minuta, a jedino vodite računa u povratku, jer linija M3 ide do nazad do aerodroma, ali tek svaki peti vagon, odnosno, uđete u onaj koji ne ide potpuno do aerodroma, biće jedno spontano presedanje. Vrlo cenim gradove koji metro spuste potpuno do aerodroma. Inače put do centra traje dobrih sat vremena. Druga opcija je taksi, koji mi nismo koristili, cena iznosi oko 40 evra, dok je Uber oko 35. Ovde nemam iskustva i svakako je dobro biti pažljiv, posebno u slučaju taksija, kao i svuda.

Na Akropolju

Šta mi se posebno u zbiru dopalo

Svakako blizina, direktnim letom iz Beograda, bez mnogo cimanja, vrlo se lako stiže. Subjektivni osećaj je kao da sam kolima putovao od Beograda do Paraćina. Doručkujete u Srbiji, ručate u Atini. Upravo iz tog razloga i zbog svakodnevnih linija, možete vrlo lako sebi organizovati produženi vikend u toku godine, kad god to poželite.  Dalje, cena smeštaja je fantastična, posebno AirBnB, gde se već za 20 evra mogu naći jako korektni stanovi (cena za stan, ne po osobi). Ponuda Atine je daleko veća od onoga što ste videli na ekskurziji, samo je potrebno da malo istražite. U tome će vam sigurno pomoći TripAdvisor, ali pitajte i lokalce, ili angažujte neku od lokalnih agencija (Epiculiar). Za neka dalja kretanja slobodno koristite Uber, gde će vam prosečni račun biti oko 5 evra, a maksimalni 10 do 12 evra (od severa do Pireja). Hajmo sada stavku po stavku.

U kom delu grada tražiti smeštaj?

Mogu vam najpre reći u kom delu grada da NE tražite smeštaj: Okolina trga Omonija, Exarcheia, Politechnio, severozapadna strana dela Psiri. To su jako stari i polunapušteni delovi grada koji deluju po malo sablasno i nisu nešto gde se treba kretati. Mala analiza hotela na Bukingu je pokazala da su najjeftiniji hoteli u neposrednoj blizini trga Omonija. Dokaz dovoljan. Ali, nemojte da vas bilo šta obeshrabri, itekako ima šta da se vidi u Atini i jako je beznedna za sve tipove kretnja, u bilo koje doba dana ili noći (ok, svakako izbeći Omoniju i Monastiraki metro stanicu).

Atina svakako ima lepših delova, kao na primer: Koukaki (idealno da se smestite tu negde, eventualno i malo desno na mapi), Filopapou, Kolonaki (potencijalno najskuplji deo), Pangrati (vrlo simpatičan, 2 stanice udaljem metroom od centra) i generalno što više idete na severoistok, imaćete jako lepe i sređene ulice, ali nećete imati “walking friendly” distancu, već ćete morati koristiti metro, bus ili Uber. Sve navedeno možete pretražiti po imenima na mapi Atine, a evo u nastaku i jedne moje mape, gde je crveno ono što ne preporučujem, a plavo ono što je korektno, a zeleno ono što je perfektno. Centar sam obojio zeleno, ali sam siguran da je tu najskuplje.

Ukoliko ne možete videti mapu u celosti, slobodno kliknite ovde.

Šta videti u Atini?

Lista koja sledi je moja top lista onoga što sam obišao, poređana po onome šta mi se dopalo, i redosled po kome bih sada išao od početka.

1. Akropolj i Partenon

Akropolj je brdo, a Partenon čuvena Antička građevina na istom. Definitivno lokacija broj jedan u Atini, najstarija tačka Atine. Dnevna ulaznica iznosi 20 evra za pomenutu lokaciju, ili 30 evra za još 5 tačaka u gradu. Na putu do centralne tačke, proćićete i pored još nekih lepih stvari.

2. Likavitos

Likavitos je brdo preko puta Akropolja, čiji je vrh za nekih 100 metara viši, što mu daje neverovatnu poziciju za pogled čak do Pireja na jugu. Do vrha se može stići na više načina: pešaka, liftom (koji nije jeftin) i Uberom koji može biti vrlo povoljan, zavisno odakle dolazite. Ne plaća se ulaz na sam vrh i solidno je pristupačno popiti kafu u restoranu. Mana: u zimskom periodu je sunce jako nisko pa je veći deo panorame ka Egeju kao u magli.

Likavitos

3. Benaki muzej

Po mom skromnom mišljenju Benaki je ispred mnogih poznatijih muzeja u Atini. Ulaznica košta 9 evra i jako je lepo, korak po korak, prikazana istorija Atine i cele Grčke. Mislili smo da će nam biti dovoljno 45 minuta, ostali smo sat i trideset. Bonus savet: iza muzeja, uzbrdo, nalazi se deo grada Kolinaki, gde se nalaze jako lepi ekskluzivni kafići gde možete popiti kafu.

4. Anafiotika

Lokacija koja na mapi deluje vrlo sitno i nebitno, bez posebne motivacije za obići, pokazala se kao jedan neverovatan autencičan i važan deo Atine. To nam je otkrila Eleni, vodič iz agencije Epiculiar, uz priču da su se tu doselili ljudi sa ostrva Anafi, koji su sa sobom doneli poseban stil gradnje i krečenja kuća. Jako fotogenična lokacija, uz savet, da ako ne želite da istražujete sami, Epiculiar agencija može biti jako dobra opcija.

Šetnja uskim prolazima Anafiotike

5. Stavros Niarcos kulturni centar

SNFC je najnovija kulturna građevina u Atini (mapa), koja na momente podseća na arhitekturu koju sam video samo u Singapuru. Opera, muzej, biblioteka, park, vidikovac, sve u jednom. Itekako je vredno posete i doživljaja, posebno za ljubitelje arhitekture i nove kulture. Od trga Sintagma je moguće doći besplatnim autobusom koji saobraća na svakih sat vremena, dok Uber iz centra košta oko 6 evra u jednom pravcu.

6. Panatenaik stadion

Jedan od legendarnih kulturno-sportskih spomenika Atine, itekako vredno posete. Panatenaik stadion se nalazi relativno blizu trga Sintagma. Ulaznica košta 5 evra, i sa njom je, osim stadiona, tribina i trčanja na stazi, moguće otići i do muzeja Olimpijskih igara. Jako lepo iskustvo.

Panatenaik stadion

7. Monastiraki & Psiri

Strogi centar Atine i deo grada koji će vam apsolutno svi preporučiti da posetite. Praktično rečeno, to je srce ovog grada. Ta dva kvarta su praktično spojena, ali se poprilično razlikuju. Monastiraki je deo grada u kome se nalazi sve, počev od velikog šetališta, mesto sa radnjama poznatih brendova, trgova, prodavnica, svega. Naziv praktično znači “mali manastir” a šetajući kroz taj deo prepoznaćete i zašto se tako zove. Psiri je za nijansu ruralniji, sa nekom posebnom dušom, nešto najsličnije Skadarliji u Beogradu. U tom delu grada možete šetati i noću i danju. Ukoliko ovaj deo grada u večernjim satima ne želite da otkrivate sami, pogledajte šta nudi AthensUrbanAdventures.

Atina noću sa skrivenih lokacija

8. Pirej

Luka Pirej se nalazi na poslednjoj stanici crvene metro linije, gde je karta u jednom pravcu 1.4 evra. Uberom, iz centra, vožnja košta između 8 i 10 evra. Pirej je pre svega luka i ostavlja utisak da je to gradić sa sebe. Neki delovi izgledaju ne baš tako atraktivno, ali marinu i sam centar svakako predlažem da posetite. To je praktično ova tačka na mapi, i sve što je u njenom bližem krugu. Lepi kafići, kej, prodavnice, jahte. Fotogenično i dopadljivo. Ne morate ići mnogo dalje od toga.

Pirej

9. Akropolis muzej

Najpopulariji muzej u Atini jer je usko vezan za istoriju Akropolja i stare Grčke. Akropolis muzej na TripAdvisoru zauzima prvo mesto, ali na mene nije ostavio takav utisak. Ljudima koji deo istorije vezan za Antičku Grčku, ovaj muzej će biti pun pogodak. Svima ostalima ipak predlažem Benaki muzej. Muzej deluje zaista impozantno, jako velika površina, na 3 sprata, ali se brzo prelazi jer su skulpture velike. Cena ulaznice iznosi 5 evra, a muzej radi do 20 sati.

10. Olimpion

Još jedno Antičko zdanje, koje je u punoj funkciji bilo samo 100 godina. Danas prilagođeno i sređeno deluje atraktivno za fotografisanje. Zamak Olimpijskog Zevsa, ili skraćeno Olimpion, nalazi se u samom centru, pored centralnog parka, na 10 minuta od trga Sintagma. Ulaznica je uključena u cenu ako ste na Akropolju kupili onu od 30 evra, a ukoliko niste, pojedinačna karta iznosi 5 evra.

Olimpion

Cene

U nastavku ću vam nabrojati neke od cena, kako bi imali orjentaciju o cenovnom rangu Atine. Ako sudim po ceni smeštaja, Atina spada u najjeftinije prestonice Evrope, primera radi, upola jeftinija od Berlina ili Pariza.

Doručkovati možete već za 2 evra, u kombinaciji pecivo i kafa, dok je doručak u restoranu oko 5 evra. Domaća (grčka) kafa (jako slična našoj) je u kafiću od 2 do 3 evra, slična je cena i espreso kafe, dok je kafa za poneti upola jeftinija. Giros na ulici (brza hrana restoran) košta oko 2.5 evra. Ručak u prosečnom restoranu sa pićem je oko 15 evra po osobi, a čaša vina od 1.5 do 6 evra. Puno je lepih restorana koje ćete pronaći na TripAdvisoru, a ja vam mogu preporučiti Olympion (mapa), jedan manje poznat, ali jako povoljan, sa domaćom grčkom hranom (znate da je dobro kad vidite lokalce, a ne turiste).

Taverne

Generalni utisak

Utisak je na kraju itekako pozitivan. Grčka je divna zemlja za sjajnim ljudima a Atina je grad sa dušom. Olakšavaćuja okolnost po nas je svakako bio i period godine, jer na početku februara nema ni naznake vrućina, a ni gužvi. Verujem da su mart i april još idealniji. Centar je jednostavan za šetnju, a metroom je povezan čitav grad. Jedino što vam potencijalno može pokvariti utisak je kretanje kroz delove koje sam obeležio crveno na mapi, ali njih je lako izbeći. Ako imate vremena, otisnite se i do Glifade, Marusija i nekih drugih delova grada van centra, jer je Atina mnogo širi pojam od onoga što možete da zamislite. To ostavljamo za narednu posetu Atini.

Na Instagramu me možete zapratiti ovde, a Milanu ovde.

Partenon

Hvala Jeleni, Brani i Oliveri na dodatnim savetima.

Ukoliko u Atinu putujete svojim kolima, pročitajte i blog post o Atini koji je napisao Miloš Đajić.

Novi video na mom Youtube kanalu

Sava Osiguranje
Tagovi:
12 Komentara
 1. Kristina

  Odlično, bravo 👏👏

 2. Milica Perisic

  Veoma lep, informativan i koristan tekst!:) Bravo, Milose, uzivala sam u citanju a i slikama 😉

 3. Bravo! Sledeći put da nam se javite kad dođete u Atinu! 🙂

 4. Miloš Petrović

  Hvala Sanja 🙂 Javiću se svakako.
  Hvala Milice & Kristina

 5. Dejan

  Napisao si neke dijelove za izbjegavati, ali nisi napisao zasto?

 6. Miloš Petrović

  Dejane, to su stari ni jako zapušteni delovi grada u kojima trenutno ima dosta naseljenih migranata.

 7. Marija

  A gde se uzimaju karte od aerodroma do grada i obratno? U prevozu ili negde drugo?

 8. Miloš Petrović

  Karta se može kupiti na aerodromu, na šalteru pre ulaska u metro

 9. Milja

  Poštovani Miloše
  Želim za vreme starog godišnjeg odmora posetiti Atinu sama. Putovaću avioni i uplatiti privatni smeštaj. Ako možeš da mi preporučiš koji je kvart ili deo je najbolji za iznajmiti stan; i ako možeš da mi pojasniš ovu rečenicu ( vezano za svaki peti vagon i povratak ??? ) nisam razumela konkretno ovaj deo teksta koji vam šaljem.
  Metro saobraća na svakih 30 minuta, a jedino vodite računa u povratku, jer linija M3 ide do nazad do aerodroma, ali tek svaki peti vagon, odnosno, uđete u onaj koji ne ide potpuno do aerodroma, biće jedno spontano presedanje.

  Hvala

  Milja

 10. Miloš Petrović

  Pozdrav Miljo. Oko metroa na liniji M3 treba voditi računa, jer ne idu svi do aerodroma, već svaki treći ili peti na toj liniji, ali ćete to ispratiti u toku vožnje, ako stane negde na pola puta i svi izađu vani. Oko kvarta, ne mogu vam dati više informacija od onoga što je u tekstu. Okolina Benaki muzeja se meni svakako dopala.

 11. Stanka

  Византолошки музеј обавезно!

 12. Djina Golubovic

  Upravo se vratih iz Atine, i moram reći da slobodno tražite smeštaj u okolini Omonije. Mi smo iznajmili stan preko Airbnb nedaleko od trga (trg je,btw, u procesu renoviranja, ceo je ograđen limovima) i ni jednog trenutka se nismo osećali nebezbedno, a na ulici smo bili i u kasnim večernjim i ranim jutarnjim satima…. Centar Atine jeste pun beskućnika ali zaista nisu opasni. Jedini direktni kontakt sa nekim od njih imali smo kad nas je simpatični čiča ispred pekare zamolio da mu kupimo kiflu što smo i uradili. Sve u svemu iznajmili smo sjajan stan za smešnu lovu baš zbog te bespotrebne averzije prema ovom delu grada iz kog vam je većina onog što treba videti u Atini na dohvat ruke.

  Što se tiče transfera od aerodroma 24h saobraća bus X95 od Aerodroma do trga Sintagma i obratno (karta je 6 evra, vožnja traje 40-ak minuta), a Sintagma je 1km udaljena od Omonije, povezuje ih ulica Stadiou.

Ostavi komentar