Letovanje u Alanji – utisci iz prve ruke

Aranžman , Avionom / 10. 06. 2016. / Autor:

2015. godine sam doneo odluku da letujem u Turskoj. Izbor je pao na Alanju. Iako dobar broj turista ove godina zaobilazi Tursku zbog nereda i terorizma, svakako želim da prenesem svoje iskusto sa letovanja. Ovo naravno nije jedan od onih našminkanih kataloških tekstova, već potpuno realan tekst nastao na osnovu ličnog boravka na ovoj popularnoj turskoj destinaciji.

alanja-letovanje-18

Alanja, centralna luka

Moram priznati da sam veliki ljubitelj Grčke, o kojoj sam već pisao (Platamon – Nei Pori – Leptokarija, Rodos) ali kao osveženje između nekoliko boravaka u Grčkoj smatram da je jako praktično otići i do Turske. Sve analize pokazuju da su Turci jako konkurentni sa cenama i uvek u pretrazi aranžmana, koja god agencija da je u pitanju, pronađem vrlo povoljne hotele, tri i četiri zvezdice na bazi polupansiona, dok su slični hoteli u Grčkoj drastično skuplji. Tako sam u februaru 2015. na sajmu turizma, što znači i dodatni popust od 5%, odabrao Alanju.

alanja-letovanje-01

Aerodrom u Antaliji

Kako se dolazi do Alanje

Alanja se nalazi u antaliskoj regiji, koja je u našem narodu poznata kao “obala do koje se putuje samo avionom”, jer bi vožnja autobusom trajala oko 35 sati. Mahom su u pitanju čarter letovi iz Beograda, do Antalije, odakle se dalje ide autobusom, u našem slučaju do Alanje oko 2 i po sata. Na polovini tog puta se nalazi i fino mestašce pod nazivom Side, ali od tog mesta smo videli samo luksuzne resorte u kojima je naš autobus ostavio par putnika.

alanja-letovanje-04

Putevi u Alanji

Osnovno o Alanji

Alanja je grad na obali Mediterana, po površini malo veći od Novog Sada, koji je gotovo celom svojom gradnjom uzdužno pozicioniran na obali mora. To u praksi znači da koji god hotel odaberete, neće vam mnogo trebati do prve plaže.

alanja-letovanje-03

Kejkubat plaža

Ako ste navikli na mir i takozvana ribarska mesta, Alanja to definitivno nije. Ono što možete da očekujete je pre svega izuzetno sadržajni grad, lepe plaže, mirne lokacije, ali i veliki broj diskoteka. Ako ste već posećivali Tursku i boravili recimo u Kušadasiju, Alanja je nešto slično, ali sa mnogo boljim geografskim predispozicijama (čitaj: ravnija i lakša za kretanje).

Mapa Alanje u praksi

Izuzetno važni podaci, posebno ako prvi put dolazite u Alanju. Gledajući mapu možete samo po nešto da zaključite, ali evo i detaljnih objašnjenja.

Nakon 10 dana provedenih u Alanji, mapu Alanje bih po nekoj logici boravka mogao da vam podellim u tri dela:

 • Kleopatrina obala
 • Centar
 • Kejkubat obala

Prvi deo, koji je na mapi desno označen plavom bojom, predstavlja obalu Kleopatrine plaže. Sa severne strane se graniči Bulevarom, a u tom međuprostoru se nalazi najveći broj hotela. Izuzetno lep deo Alanje. Što ste istočnije, to ste bliže centru i ako već možete da birate, gledajte da ste smešteni u istočnom delu, Kleopatrine plaže.

Centar Alanje je na mapi označen crvenom bojom. U tom delu je najveći broj prodavnica, restorana, kafića, menjačnica, odnosno ovo je žila kucavica Alanje. Jako je dinamično, kao da ste u nekom ogromnom gradu. U ovom delu nikako ne preporučujem da budete smešteni jer je jako živo i bučno bez ikakvog pogleda na more. Iz ovog ugla gledano treba birati centar koji je jako blizu prvog navedenog dela, odnosno Kleopatrinoj plaži.

Kleopatrina plaža

Kleopatrina plaža

Deo na mapi koji je označen crnom bojom predstavlja Kejkubat plažu, odnosno drugu veliku oblast na mapi Alanje. Tu se takođe nalazi veliki broj hotela. Hoteli se protežu kilometrima na istok, zato dobro proverite gde se tačno nalazi vaš hotel jer se može desiti da ste i 5 kilometara od centra.

Idealno vreme za boravak

Prijatelji su mi rekli da su jul i avgust pakleni, sa temperaturama preko 35 stepeni i velikom vlažnošću vazduha. Za taj deo mediterana, drugu godinu za redom (nakon Kipra i Aja Nape, koja mi se nikako nije dopala), biram drugu polovinu septembra, zaista je idealan, sa jednom manom: sunce zalazi pre 19 sati. Kako god, najveća prednost je što svako veče možete gledati zalazak sunca u more.

alanja-letovanje-13

Zalazak na Kleopatrinoj plaži

Mnogima je čudno što bukvalno dotakneš oktobar na moru, ali verujte, i prva polovina oktobra je poptuno OK, posebno ako niste ljubitelj velikih vrućina i gužvi.

Plaže

Alanja ima vrlo jednostavnu prostornu organizaciju plaža. U istočnom delu je za nijansu lošija Kejkubat plaža, sa krupnijim peskom i po kojom stenom u vodi.

Kleopatrina plaža

Kleopatrina plaža

U zapadnom delu je za jednu klasu bolja Kleopatrina plaža, sa posebno prelepim istočnim delom plaže. Potpuno je peščana i ako već možete da birate, budite bliže toj plaži.

Cene

Dve ležaljke i jedan suncobran su u zbiru 5 evra. Čajevi i kafe su oko 2 evra, pivo između 3 i 5 evra. Čaša vina nije ispod 5 evra. Voće nije ni malo jeftino, i sve je za skoro duplo skuplje nego u našim marketima. Kugla sladoleda je jedan evro.

Prodavac ceđenog nara

Prodavac ceđenog nara

Garderoba je standardno jeftina, i već od 5 evra možete naći majice, košulje, dresove od prošle sezone. Za 10 evra već možete da birate, počev od dukserica, bluza, raznih odevnih predmeta. Ženske torbe su od 10 do 30 evra (i u te cene se razumeš kada putuješ sa devojkom :).

Generalni zaključak: piće nije ni malo jeftino, ali zato garderoba i obuća jesu.
Mali savet: Pažljivo sa šopingom, većina čartera dozvoljava maksimalno 23 kilogram po koferu.

Kurs i plaćanje

Kurs je u periodu našeg boravka varirao iz dana u dan. Vi svakako pogledajte trenutni kurs turske lire na internetu pre dolaska. Prvog dana nam je vodič najavio da se za jedan evro može dobiti 3.3 lire, ipak, nas je čekao kurs 3.03 lire. Nakon dva dana već je kurs otišao na 3.1, tri dana nakon toga na 3.2 lire za jedan evro. Mesto je turističko i jednostavno se ovakve varijacije dešavaju, posebno kad naleti neki prekookenaski kruzer.

alanja-letovanje-17

Poslastičara Mado, popularna i vrlo skupa

Interesantno je reći da vam je za prodavnice, u kojima se izdaje račun, svakako potrebna lira kao valuta plaćanja, dok na svim ostalim mestima možete plaćati u evrima, bez ikakvih problema. Izlete mahom prikazuju u evrima. Primer: kada smo hteli da platimo u lirama, računali su nam po zvaničnom kursu gde bi bili na gubitku, ispalo je da nam je povoljnije da platimo u evrima.

alanja-letovanje-19

Restorani u blizini luke

Zato sledi savet: ne menjajte nikako kompletan novac u lire. 20-30% je za početak sasvim OK. Nosite sa sobom i evre. Sistem je bukvalno trovalutni (dolar je takođe validan).

Platne kartice (Visa, MasterCard) funkcionišu bez ikakvih problema i gotovo svaki prodajni objekat koji ima kasu poseduje i terminal za plaćanje karticama. Podizanje na bankomatu je takođe moguće a provizije su oko 5% od sume koju podižete.

alanja-letovanje-08

Kafići u orientalnom stilu

Noćni provod

Standardno fantastičan u Turskoj. Centar dešavanja je na 5 minuta od strogog centra, uz samu luku. Dominiraju ogromne fenski diskoteke, gde je provod definitivno najluđi uz komercijalnu stranu muziku. Mi smo bili u diskoteci Havana i slobodno mogu da je preporučim, posebno zbog vrhunskog pogleda sa vrha zgrade.

alanja-letovanje-14

Diskoteke u Alanji

Ako ste ipak za neku rok varijantu, izbor je manji, ali definitivno pada na Harry’s Pub gde praktično svako veče imate po neku rok svirku. Mi smo imali sreće da “ubodemo” jedan egzotični turski rok bend GRI i moram da priznam, bili smo oduševljeni.

Ukoliko želite potpunu krajnost, odnosno turski etno, definitivno ali definitivno posetite Cello Cafe. Sve navedene lokacije su bukvalno u krugu od 10 minuta pešaka.

Čelo Kafe

Čelo Kafe

Za analizu ostalih popularnih mesta vam preporučujem pretragu top lokacija na Foursquare sajtu.

Zaključak

alanja-letovanje-12

Kleopatrina plaža

Ciljna grupa Alanje: Parovi, porodice sa (ne) malom decom, mladi.
Prednosti: Sjajan veliki grad na mediteranu, odlično organizovan, puno toga za videti.
Mane: Ogromna vrućina u julu i avgustu, noćni izlasci poprilično skupi, udaljenost od aerodroma u Antaliji.

 

Za više fotografija i priča sa putovanja možete me zapratiti na Instagramu

Ukoliko vas zanimaju povoljne ponude za Alanju, možete mi pisati:

Tagovi:
4 Komentara
 1. Сандра

  Сјајан опис Алање за оне који никад нису били. Стекла сам крупну слику о свему што ме интересује :). Хвала!

 2. Jelena

  BRAVO ZA OPIS SVEGA !

 3. Aleksandar Stanisavljevic

  U Alanji sam bio dva puta, i generalno oba puta sam po 4 dana išao na ekskurzije. Po meni ako se priča o Alanji ovo je neizostavno, posebno rafting, odete iz Alanje busom na sat recimo udaljenosti, kao druga planeta, voda u toj reci ledena, priroda je skroz drugačija. A ima ih dosta zanimljivih, ja imam 30ak ali sam ipak još uvek za aktivniji odmor, pa sam sa devojkom išao i na neku turu Bagijima, i slično. Imate mogužnost sve iz Srbije da pogledate i isplanirate, čak imaju i i opise većinom i na Srpskom, a ako onlajn rezerfišete bude i jeftinije, to sam sad drugi put kad sam išao naučio, ima sve na sajtu. https://www.alanyadailytrip.com/Tours/Region/Alanja/0583b263-5025-467f-93bd-9ab7940d7265

 4. Bravo i hvala. Puno znace ovakvi prilozi, puno. Ja Sam upravo neko ko prvi put bira letovanje u Turskoj.

Ostavi komentar