Abu Dabi – priče sa istoka

Avionom / 03. 05. 2017. / Autor:

Na tlu Abu Dabija sam se za kratko vreme našao dva puta, ali samo na po 3 sata, kod presedanja na putu za i sa Tajlanda. Milana i ja smo tada razmišljali da kupimo jedan magnet iz Abu Dabija. Ipak, rešili smo da ne pazarimo magnete na aerodromu, već samo ako taj grad stvarno i posetimo. Nakon samo mesec dana na veliko iznenađenje, usledio je poziv od turističke organizacije Abu Dabi za blogerski obilazak ovog velikog grada. Taj magent iz Abu Dabija je bio suđen.

Emirati iz vazduha

Kako doći do Abu Dabija

Najbrži način je direktna linija AirSerbia avio kompanije. Zavisno od sezone, cena povratne karte se kreće oko 370 evra, ali treba pratiti i promocije koje AirSerbia povremeno ima. Kao i kod ranijih tekstova, savetujem vam da se prijavite na njuzleter i pratite nove akcije.

Raspored letenja

Postoje i jeftiniji načini da se do Abu Dabija dođe, ali su u pitanju letovi koji imaju jako duga presedanja, pa jedan pravac vremenski izađe čak 24 sata putovanja.

Naša početna stanica bio je naravno Beograd i AirSerbia Premium Lounge gde smo i ovaj put dobili pristup kao blogeri putnici. Poučen ranijim iskustvom, sada smo došli ranije jer taj odmor u lounge-u pred put stvarno ume da prija, a posebno čaša vina pre noćnog leta.

AirSerbia Premium Lounge

30 minuta pre našeg poletanja smo otišli na gejt uz malo kašnjenje i napomenu da eksternu bateriju, odnosno power bank, uvek držite u ručnom prtljagu, jer ume po nekad da napravi problem skenerima ako je u koferu.

Ukoliko ne spavate u avionu ili imate duži dnevni let, preporučujem vam da u slučaju AirSerbia leta pre puta preuzmete aplikaciju ElevatePlay putem koje u avionu možete besplatno gledati filmove i slušati muziku, bez bilo kakve doplate, samo povezivanjem na avionski WiFi.

Meni je ovo bio 4 let sa AirSerbia avio kompanijom, tako da sam detalje oko Elevate aplikacije već znao, što mi je dosta olakšalo putovanje, obzirom da retko kad spavam u avionu. Obroci se, za razliku od low-cost kompanija ne doplaćuju i izbor od 2-3 menija je sasvim dovoljan i ukusan za jednu večeru u avionu, a i piće je besplatno, po izboru (služe i vino). Osoblje, odnosno stujard i stujardesa su bili mladi i jako ljubazni.

Osnovno o Emiratima

Nakon noćnog leta koji je trajao oko 5 i po sati, sleteli smo u Abu Dabi. Prvi pogled na Emirate donosi zaključak da smo u sred pustinje, što i jeste istina, jer 70% države Ujedinjeni Arapski Emirati čini pustinja, dok je ostalih 30% praktično površina oteta od pustinje, uspešno izgrađena i urbanizovana što je ovoj državi dalo posebnu čar ovakvim miksom.

Abu Dabi

Ujedinjeni Arapski Emirati su arapska zemlja i kao takva nosi puno egzotičnih ali i vrlo restriktivnih elemanata. Potpuna egzotika je definitivno arapski svet, pustinja i arapska gradnja. Pre ovoga sam to imao prilike da vidim jedino u Singapuru, u arapskoj četvrti. Zemlja je restriktivna u smislu da na mnogim mestimanije dozvoljeno fotografisanje drugih ljudi, službenika, čak ni slučajno, takođe i po principu oblačenja, posebno ženskog sveta, ali o svemu tome detaljnije u tekstu.

Mapa UAE

Ova zemlja se nalazi na srednjem istoku, i zauzima teritoriju jugoistočnog dela Arabijskog poluostrva, uz Persijski zaliv. Graniči se sa Omanom i Saudijskom Arabijom. Od 1972. predstavlja uniju 7 emirata koji su do tada funkcionisali nomadski razjedinjeno. Poseban razvoj cela zemlja dobija otkrivanjem nalazišta nafte.

Valuta Ujedinjenih Arapskim Emirata je dirham, koja u razmeri sa evrom negde oko 4:1, odnosno 4 dirhama za 1 evro.

Osnovno o Abu Dabiju

Naziv Abu Dabi potiče od fraze “abu zabi” što u prevodu znači “otac jelena” jer se na pustinjskom području nalazi veliki broj gazela i jelena. Abu Dabi je kroz istoriju bio poznat po trgovini biserima, sve do 1936. godine kada se otkrivaju prva nalazišta nafte. 30 godina nakon toga kreće ubrzani razvoj ovog grada, koji danas broji preko 1.5 miliona stanovnika i izgleda više nego moderno.

Moderni šoping molovi

Moj prvi utisak o Abu Dabiju je neverovatna razuđenost. Imalo se prostora pa su i projekcije grada imale velike razmere. Često se od jedne do druge zgrade prelazi na stotine metara, pogledi sa visokih spratova dopiru u nedogled, a čak i tamo je Abu Dabi. U centralnim kvartovima i poslovnim zonama su zgrade bliže, a karakteristično je da svaka broji najmanje 40 spratova. Najnoviji kvartovi za nas Srbe izgledaju kao naučna fantastika. Celu priču dopunjuje morska obala koja je je praktično oko celog grada, obrzirom da se grad nalazi na velikom ostrvu.

Kilometri za šetnju pored mora

Vize

Ujedinjeni Arapski Emirati za sve građane Srbije traže obavezne vize za ulazak u zemlju. Za vizu se može aplicirati online a cena turističke vize od 30 dana iznosi blizu 100$ što je objektivno gledano velika cifra. Postoji i takozvana tranzitna viza, koja važi za boravke od 4 dana i košta oko 50$, što može biti jako dobra opcija ukoliko vam je Abu Dabi destinacija u kojoj spajate letove. Ipak, najveća prednost je što se sve može obaviti online i bez preterano velike papirologije.

Na kafe pauzi

Ova cena praktično dođe i kao neka vrsta filtera jer je i cenovni rang kao i standard u Ujedinjenim Arapskim Emiratima veći od našeg. U prevodu, nemojte ni pomišljati na odlazak u Abu Dabi bez ukupnog budžeta od najmanje 850 evra.

Aerodrom i transfer do centra grada

Abu Dabi aerodrom je najveći koji sam video do sada, mada je mrtva trka sa Changi aerodromom u Singapuru o kome ću tek pisati. Izuzetno je moderan, sa jasnim oznakama ne toliko težak za snalaženje. U odnosu na beogradski aerodrom Nikola Tesla je veći 4 do 5 puta, odokativno vremenskom metodom procenjeno. Pri prvom ulasku u Emirate, pri predaji pasoša, obavezno je skeniranje zenica. Priznajem, to nigde do sada nisam video. Sa pasošem i obaveznom vizom, sve naravno prolazi bez dodatnih problema.

Sletanje u Abu Dabi

Aerodrom je od centra grada udaljen oko 30 minuta vožnje. Ukoliko dolazite organizovano preko turističke agencije, naravno o ovome nećete puno razmišljati. Ipak, veliki broj ljudi dolazi individualno i ovde je vrlo važno sledeće:

Do centra se može doći taksijem ili autobusom. Autobuska stanica se nalazi u blizini aerodroma i cena u jednom pravcu iznosi oko 4 dirhama, odnosno 1 evro. Autobus polazi na svakih 40 minuta, 24 sata dnevno. Autobusom je Abu Dabi udaljen oko 45 minuta vožnje.

Taksi je svakako lakši i popularniji kod turista, ali i skuplji. Taksi stanica se takođe nalazi u blizini izlaza sa aerodroma. Vožnja je nešto brža, 20 do 30 minuta, zavisno od pozicije hotela. Start kod ovih taksi vozila košta oko 25 dirhama, što je malo više od 6 evra, a svaki naredni kilometar 1.6 dirhama. Prosečna udaljenost je 30 kilometara, pa nam je matematika sledeća: 25 + 1.6×30, sve zbirno oko 75 dirhama, što je, prevedeno u evre, oko 18 evra u jednom pravcu.

Smeštaj u Abu Dabiju

Obzirom da smo u Abu Dabiju boravili na poziv turističke organizacije, u saradnji sa hotelom St. Regis Abu Dabi, bio sam pošteđen detaljne pretrage smeštaja putem interneta, kako to obično radim. Hotel St. Regis Abu Dabi se nalazi na samoj obali Abu Dabija, u kraju poznatijem kao Corniche, u zgradi po imenu “Nation Towers”. U pitanju je glamurozni hotel sa 5 zvezdica, deo poznatog svetskog lanca hotela.

Lobi hotela

Ovaj hotel je po mnogo čemu specifičan. Pre svega, svaka od 283 soba se nalazi iznad 33 sprata, što je automatski sve sobe “opremilo” fantastičnim pogledom. Naša soba je bila na 36 spratu i to je i zvanično najviši sprat na kome sam ikada prenoćio.

St. Regis Abu Dabi restoran

Na prizemlju se nalazi ogroman lobi i veliki restoran u kome se služi doručak. Hrana se služi po principu švedskog stola a odabir hrane stvarno spada u slatke muke. Imao sam utisak da mogu odabrati 20 potpuno raličitih kombinacija. Hrana je raznovrsna i osim arapske moguće je bez ikakvih problema odabrati i klasičnu evropsku.

Egzotično voće za doručak

Voće je tek posebna priča. Klasično južno voće, banana, ananas, marakuja, pa čak i mango. Osoblje restorana, a inače i hotela, je svet u malom. Indonežani, Filipinci, Tajlanđani, Srbi, samo su neke od nacija čiji radnici rade u hotelu St. Regis u Abu Dabiju. Svi su izuzetno ljubazni i profesionalni.

Biblioteka

Između restorana i lobija, na prizemlju, postoji posebna dvorana, koja u praksi predstavlja biblioteku. Stil te prostorije je vrlo interesantan, kako zbog samih knjiga u okruženju, tako i zbog velikih slika na zidu. Karakteristično da je soba pušačka i da gosti mogu kupiti različite vrste tompusa.

Osoblje hotela sa naših prostora

Na prvom spratu hotela se nalazi još jedan lobi bar kao i italijanski restoran Villa Toscana, koji posluje praktično nezavisno od samoh hotela. Na večeri u tom restoranu probali smo više vrsta italijanskih jela. Odnos cene i kvaliteta je odličan, ali budite spremni na to da su cene i 2 do 3 puta veće od cena u Beogradu.

Sobe hotela su glamurnozne, sa izuzetno velikim kupatilom koje je izdeljeno na 3 prostorije: tuš kabina, kao posebna prostorija, zatim klasičan toalet, dok u srednjem delu dominira ogromno ogledalo i velika kada. Celo kupatilo je od mermera.

Veliko kupatilo

Nekoliko detalja mi je bilo posebno interesantno. Pri dolasku, kao dobrodošlica, sačekalo nas je nekoliko makarons kolačića, onako francuskih, mada ste možda čuli i za domaće makaronse. Osim televizora, sobe poseduju i radio, što je delovalo vrlo autentično, posebno kad sam “pohvatao” samo domaće, arapske, radio stanice. Još jedan detalj, prozore u sobi, zbog bezbednosti i visine, nije moguće otvarati.

Makaronsi dobrodošlice

Obzirom da hotel od obale odvaja samo magistralni put, ispod istog je napravljen pešački tunel, tako da gosti hotela mogu lako izađi na plažu koja je u blizini. Hotel još poseduje i veliki spa centar, za koji mi je posebno karakteristična podela na muški i ženski deo spa centra, koji su potpuno odvojeni, kao da ulazite u dva potpuno različita objekta.

Plaža hotela

Noćenje sa doručkom iznosi oko 90 evra po osobi, ako u sobi borave dve osobe, odnosno 80 evra po osobi, ako borave tri osobe. Hotel na sajtu Booking.com nosi ocenu 9.1, a cena je prosečna za taj deo grada. Ukoliko je ova cena iznad vašeg planiranog budžeta, možete potražiti i jeftinije hotele.

Naša soba

Generalno, boravak u ovom hotelu, a posebno u ovom delu Abu Dabija, zbog pogleda, usluge i svega što smo videli, ostavlja utisak za pamćenje i mogu slobodno reći da tako nešto do sada nisam doživeo i jako mi je teško da sa bilo čime uporedim.

Pogled na grad

Dres kod i važni saveti

Arapske zemlje imaju posebne savete i dozu opreza kod oblačenja. Iako je turistima generalno dosta toga dozvoljeno, ipak postoje neke preporuke kojih je dobro da se držite. Za posetu šoping molovima je uvek dobro imati nešto sa dugim rukavima. Napolju ume biti jako toplo, ali šoping molovi su uvek hladni, često čak i ekstremno hladni.

Kamile svuda

Najstroža pravila su svakako kod posete džamijama, gde se posebno za žene traži da svi delovi tela budu pokriveni. Odeća ne sme biti ni providna, a marama je obavezna jer je potrebno da glava bude uvek pokrivena. Za muškarce, standarne duge pantalone i majica (nikako na bretele). U slučaju posete pustiniji savetuje se komforna garderoba, ali ipak sa jaknom u rezrvi, jer u večernjim satima u pustinji ume biti hladnije.

Za posetu plažama, i za muškarce i za žene se preporučuje standarni kupaći, sa napomenom da ne bude previše otvoren, u prevodu – bez tangi.

Šta posetiti u Abu Dabiju

Ovo je definitivno posebna tema o kojoj ću pisati u narednom tekstu. Mi smo za 3 dana boravka posetili top turističke destinacije i svakako ću vam preporučiti, detaljno, sa cenama ono što vredi videti.

Svoja iskustva o Abu Dabiju uvek možete ostaviti u komentarima ispod ovog teksta.

Srećan put!

Ukoliko vam se ovaj tekst dopao, možete me zapratiti na Youtubu, Instagramu i TikToku gde redovno objavljujem nove fotke i video. A u nastavku pročitajte komentare posetilaca sa ove destinacije ili se prijavite na moj njuzleter.

Tagovi:
4 Komentara
 1. Post je sjajan! Živim u Abu Dabiju i mnogo ga volim i zaista mi je drago da vidim da ga još neko prikazuje u pozitivnom svetlu i da ima lepe uspomene odavde.
  Dođite nam opet!
  Pozdrav!

 2. Izuzetno zanimljiv tekst. Abu Dabi je svakako na listi željenih destinacija. Nadam se uskoro.

 3. Supergirl27

  Poštovani, post Vam je sjajan. Zanima me koliko je sigurno da ženska osoba putuje i kreće sa sama. Inače, nemam neki strah, ali da pitam čisto da znam šta i kako. Volela bih u narednom periodu, ako se stša situacija, da ga posetim. Pozdrav. 😊

 4. Miloš Petrović

  Hvala Jelena 🙂 Iskreno, ne bih znao. Mi smo bili u grupi i kretali se busom. Uskoro kreću i lowcost letovi, tako da će se tek ići na tu stranu

Ostavi komentar